Spageti ar ķiplokiem, olīveļļu un čili pipariem (Spaghetti all’aglio, olio e peperoncino)

Food_Pasta_aglio_olio_peperoncino

Ļoti vienkāršs, pat nabadzīgs, pirmais ēdiens (itāļu val.: spaghetti all’ aglio, olio e peperoncino, sicīliešu dialektā: pasta cu l’agghio e l’uogghio), jo sastāv no dažām sastāvdaļām, tāpēc jo īpaši svarīgi lai tās būtu vislabākās kvalitātes – cieto kviešu miltu pasta / makaroni, olīveļļa, ķiploki un čili pipari.

Tas ir viens no tiem pirmajiem ēdieniem, kas vieno visus Itālijas reģionus un nāk prātā uzreiz pēc picas, pastas / makaroniem, mocarellas. Viens no tiem ēdieniem, kuru itāļi gatavo tad, kad negaidīti ierodas viesi pat pusnaktī, kad nav laika, kad nav naudas, u.c. Ēdiens, kurš ir pazīstams arī ārpus Itālijas teritorijas! Un jā – viss vienkāršais un ģeniālais, tāpēc pamēģiniet!

Ja Jums patīk un garšo ķiploki, tad droši variet tos sasmalcināt mazos gabaliņos, ja nē – tad sagrieziet ceturtdaļās un pirms pastas / makaronu pievienošanas izņemiet, tādējādi no ķiplokiem būs saglabājies aromāts, bet tie paši nebūs jūtami. Uzmanību – nepārgrauzdēt ķiplokus, pretējā gadījumā tie kļūs rūgteni!

Olīveļļu pievienojiet tik daudz, lai pasta nebūtu sausa. Nepārcentieties – pastai nav jāpeld eļļā!

Pēc vēlēšanās gatavo ēdienu pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem un pirms tam viegli apgrauzdētu rīvmaizi, kas tai piešķir nelielu kraukšķīgumu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr pastas (spagetti, linguine);
  • 2 ķiploka daiviņas, sagrieztas ceturtdaļās vai smalki sasmalcinātas;
  • 1 – 2 svaigi vai kaltēti čili pipari, attīrīti no sēkliņām un smalki sasmalcināti;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
  • 8 – 10 ēd.k. (100ml) olīveļļas;
  • sāls;
  • pēc vēlēšanās – viegli apgrauzdēta rīvmaize.

Pagatavošana:

  • vieglā sālsūdenī liek vārīties pastu līdz tā ir gandrīz gatava (pietrūkst 2 – 3 minūtes). Atstāj nedaudz ūdeni, kurā vārījās pasta!;
  • tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep ķiploka daiviņas (sagrieztas ceturtdaļās vai smalki sasmalcinātas) un sasmalcinātus čili piparus bez sēkliņām. Izņem ķiploka gabaliņus (ceturtdaļas)!;
  • pievieno iepriekš novārīto pastu un, nepārtraukti maisot, turpina sautēt 2 – 3 minūtes. Pēc nepieciešamības pievieno šķidrumu, kurā vārījās pasta;
  • pasniedz tiklīdz gatavs dekorētu ar sasmalcinātiem pētersīļiem un / vai viegli apgrauzdētu rīvmaizi.

Labu apetīti!

Pasta_aglio_olio_peperoncino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: