Maizes salāti (Insalata di pane)

Food_Insalata di pane e verdure

Ikreiz apmeklējot sicīliešu draugu, kurš ir arī maiznieks, līdzi tiek sadots ļoti daudz dažādu veidu maizes! Ak, šī dāsnā sicīliešu sirds!

Un tā kā to visu nav iespējams apēst ne vienas, ne divu dienu laikā, tad loģiski, ka daļa maizes sakaltīs un paliks cieta. Bet tas ir tieši tas, kas šajā gadījumā nepieciešams – cieta un sakaltusi maize jeb galvenā šo salātu sastāvdaļa!

Tā tiek aplieta ar ūdeni vai vieglu ūdens – citronu sulas (var aizstāt ar baltvīna etiķi) maisījumu tik daudz un tik ilgi, lai tā atkal paliktu mīksta. Pēc tam tā ar rokām tiek nospiesta no liekā šķidruma un sadalīta palielos gabalos. Maize tiek izkārtota salātu traukā, tai tiek pievienoti pirms tam ar garšvielām sajauktie dārzeņi un viss tiek atstāts mirkli nostāvēties. Tas ir arī viss! Lieliskie vasaras sezonas salāti gatavi.

Pasniedzami kā uzkoda vai piedeva pie grilētas gaļas, zivīm vai dažādiem sieriem.

Kā dārzeņus var pievienot visus iespējamos dārzeņus, piemēram, sīpolus, tomātus, gurķus, redīsus, selerijas, saldos piparus, olīvas, kaperus.

Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt 1 – 2 dienas.

P.S. Šoreiz salātus gatavoju no svaigas maizes, tāpēc vispirms to sagriežu nelielos kubiņos un pēc tam apgrauzdēju uz pannas kopā ar veselu ķiploka daiviņu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr cietas maizes (var aizstāt ar viegli grauzdētiem svaigas maizes kubiņiem);
  • 400 ķirštomātiņu, pārgrieztu uz pusēm;
  • 40 gr sicīliešu sālīto kaperu, izmērcētu aukstā ūdenī;
  • 1 sarkanais sīpols, sagriezts plānās šķēlēs;
  • pāris bazilika lapiņas;
  • pāris piparmētru lapiņas;
  • kaltēts sicīliešu oregano;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula (var aizstāt ar baltvīna etiķi);
  • olīveļļa,
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • kaperus pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj 10 – 15 minūtes nostāvēties. Pēc tam tos noskalo zem tekoša auksta ūdens un sakapā palielos gabalos (pārgriež uz pusēm);
  • tikmēr vienā traukā kārto ķirštomātiņu pusītes, plānās šķēlēs sagrieztu sīpolu un kaperus. Pievieno sasmalcinātas bazilika un piparmētru lapiņas, oregano, sāli un piparus pēc garšas un visu pārslaka ar olīveļļu un svaigi spiestu citrona sulu. Ļauj nostāvēties 10 – 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot;
  • tikmēr cieto maizi pārlej ar ūdeni (vai vieglu ūdens – citronu sulas / baltvīna etiķa maisījumu) un ļauj tai pāris minūtes izmirkt un palikt mīkstai. Tā kā es izmantoju svaigu maizi, tad vispirms to sagriežu nelielos kubiņos un pēc tam kopā ar veselu ķiploka daiviņu pavisam viegli apgrauzdēju uz pannas;
  • maizi nospiež no liekā šķidruma un sadalītu palielos gabalos kārto lielā salātu traukā (vai ieber iepriekš apgrauzdētos maizes kubiņus). Pievieno dārzeņus ar garšvielām un visu kārtīgi izmaisa;
  • ļauj nostāvēties vismaz 15 minūtes ledusskapī;
  • neilgi pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja.

Labu apetīti!

Insalata di pane (1) Insalata di pane (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: