Baklažāni ar garšvielām eļļā (Melanzane aromatizzate sott’olio)

Food_Melanzane aromatizzate

Viens no veidiem kā baklažāns, sicīliešu tradicionālais dārzenis, tiek pārvērsts ļoti iecienītā dārzeņu uzkodā vai piedevā pie gaļas vai zivju ēdieniem vai pasniegts ar sieru un viegli grauzdētu maizi. Pamēģiniet!

Baklažāni tiek sagriezti šķēlēs, grilēti, pārlieti ar mērci, kas pagatavota no olīveļļas, citronu sulas un garšvielām un atstāti marinēties vismaz pāris stundas. Izmantojami uzturā uzreiz (ledusskapī var uzglabāt pat nedēļu) vai uzglabājami konservētā veidā pēc vajadzības.

Kā garšvielas visbiežāk tiek izmantoti:

  • ķiploki + svaigi pētersīļi;
  • ķiploki + kaltēts sicīliešu oregano;
  • ķiploki + piparmētru un bazilika lapiņas;

Papildus pēc vēlēšanās var pievienot čili piparus, kaperus, u.c.

Marinādei izmantotā eļļa netiek lieta ārā, bet gan izfiltrēta un ar to var pārliet grilētus dārzeņus!

Nepieciešams:

  • 1 paliels violetais baklažāns, sagriezts 3 mm biezās šķēlēs;
  • 1 – 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • 1 – 2 citroni, svaigi spiesta to sula (var aizstāt ar baltvīna etiķi);
  • bunte svaigu pētersīļu (vai pāris piparmētru un bazilika lapiņas; vai kaltēts sicīliešu oregano);
  • olīveļļa;
  • šķipsniņa sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari pēc vēlēšanās.

Pagatavošana:

  • baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež gareniskā veidā apmēram 3 mm biezās šķēlēs;
  • baklažānu šķēles grilē uz grila vai grila pannas līdz tās no abām pusēm iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Kārto uz šķīvja un pilnībā atdzesē;
  • tikmēr pagatavo mērci – olīveļļai pievieno svaigi spiestu citronu sulu, sasmalcinātas ķiploku daiviņas un pētersīļus. Visu kārtīgi izmaisa;
  • kad baklažānu šķēles ir pilnībā atdzisušas, tās no abām pusēm iemērc mērcē un kārto hermētiski slēdzamā traukā vienu otrai blakus. Pavisam viegli pārkaisa ar sāli un pipariem. Pārlej ar atlikušo mērci tā, lai baklažānu šķēles būtu pilnībā nosegtas;
  • liek ledusskapī uz vismaz pāris stundām (vēlams – 24 stundām), ik pa laikam apgrozot;
  • pasniedz izkārtotas uz šķīvja kā dārzeņu uzkodu vai piedevu.

Labu apetīti!

Melanzane aromatizzate

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: