Plakanā maize (La piadina)

Food_Piadina

Plakanā maize ir plāns, apaļas formas plācenis, kas var tikt pasniegts atsevišķi kā maize vai pārlocītā veidā ar visdažādāko pildījumu (piem., salātiem, dārzeņiem, sieriem (mocarellu, stracchino), gaļu (vītinātu šķiņķi, Mortadellas desu, desiņām), zivīm, kā arī saldajā variantā – medu, marmelādi, svaigiem augļiem, Nutellu). Tā ir lieliska uzkoda bērniem, pasākumiem brīvā dabā, dārzā, u.c. Ļoti viegli un ātri pagatavojama, jo cepšana notiek uz pannas nevis cepeškrāsnī!!!

Vēsturiski tas ir bijis viens no Lacio (Romas) tradicionālajiem ēdieniem (itāliešu val.: la piadina romagnola), mūsdienās pazīstams visā pasaulē. Saskaņā ar tradīcijām, tā sastāvā uz 1 kg miltu tiek izmantoti apmēram 100 – 300 gr cūku tauku (mūsdienās arī sviests). Kalnu zonās tās ir biezākas, savukārt, piekrastes zonās plānākas.

Interesanti: tieši etruski esot bijuši tie, kas senajiem romiešiem iemācījuši gatavot bezrauga maizes un pasniegt tās dažādos veidos. Ziemeļitālijā tās tikušas gatavotas un uz karstas virsmas ceptas jau 1200.g.p.m.ē. (focacce azzime).

Pateicoties tam, ka tās gatavotas no tik vienkāršām un lētām sastāvdaļām – ūdens, miltiem, sāls, un vēlāk arī rauga un cūku taukiem – tās izdzīvojušas līdz mūsdienām. Tās bijušas ļoti populāras laikā, kad graudaugi un maize aplikti ar nodokļiem (nabadzīgo ēdiens), jo bija iespējams pagatavot arī no daudz lētākiem izejmateriāliem (ne tikai miežiem, speltas kviešiem, grūbām, kviešiem, kukurūzu miltiem, bet arī no cūku pupām, klijām un nabadzīgākos laikos – pat zāģu skaidām). Raugu un rauga maizes sāka gatavot tikai 4.g.s. Diemžēl, mūsdienās reti kurš tās gatavo svaigas īsi pirms pasniegšanas, tā vietā iegādājoties pastaigu zonās pie ielu tirgotājiem vai lielveikalos pusfabrikātu (saldētā) veidā.

Šoreiz to gatavoju bez cūku taukiem un sviesta, bet gan ar olīveļļu.

Galarezultāts?

Ļoti plāna, trausla un kraukšķīga maize. Tieši tāda, kāda garšo man. Pamēģiniet!

Ja visu mīklas masu neizmantosiet uzreiz, ietiniet to pārtikas plastmasas maisiņā un uzglabājiet saldētavā pēc vajadzības.

Nepieciešams (8 gab.):

  • mīklai:
    • 500 gr miltu (izmantoju cieto kviešu pilngraudu miltus Timilia);
    • 250 ml silta ūdens vai piena (daudzums aptuvens, jo atkarīgs no miltiem);
    • 3 ēd.k. olīveļļas;
    • 5 gr sausā rauga (pēc vēlēšanās);
    • šķipsniņa sāls;
  • pildījumam:
    • variants 1:
      • 250 gr mīksta siera;
      • 150 gr Parmas šķiņķa vai Mortadella desas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs;
      • 100 gr rukolas salātu;
      • šķipsniņa sāls, svaigi maltu melno piparu;
    • variants 2:
      • svaigu spinātu, noskaloti un nosusināti;
      • rikotas vai fetas siera, sadalīta nelielos gabaliņos;
      • olīveļļa;
      • sāls, svaigi malti melnie pipari.
    • variants 3:
      • tomāti;
      • Mocarellas siers;
      • svaigs baziliks, sasmalcinātas tā lapiņas;
      • olīveļļa;
      • sāls, svaigi malti melnie pipari, oregano.

Pagatavošana:

  • lielā traukā vai uz galda virsmas izsijā miltus un sauso raugu. Pievieno sāli un olīveļļu un, pakāpeniski pievienojot siltu ūdeni, visu sastrādā viendabīgā masā (apmēram 10 – 15 minūtes). Pēc vajadzības pievieno ūdeni vai miltus. Mīkla ir gatava, kad tā nelīp pie rokām, ir elastīga un gluda;
  • no mīklas izveido bumbu, ievieto to traukā un pārklāj ar kokvilnas dvieli vai pārtikas plastmasas plēvi. Novieto siltā vietā uz vismaz 30 minūtēm;
  • mīklas masu sadala 8 vienādās daļās un no katras no tām izveido apaļu bumbu;
  • galda virsmu nokaisa ar miltiem un no katras bumbas izrullē pēc iespējas plānāku apaļas formas plāceni. Pavisam viegli to sabaksta ar dakšiņu vai naža galu;
  • liek cepties pirms tam sakarsētā pannā līdz tas no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu. Ja cepšanās laikā mīkla sāk vietām celties uz augšu, to sabaksta ar dakšiņu vai naža galu. Cepšanās laikā eļļa nav jāpievieno;
  • tiklīdz plācenis ir gatavs, to pārliek uz šķīvja un pasniedz siltā vai aukstā veidā pēc vēlēšanās, t.i., ar vai bez pildījumu.

Labu apetīti!

PiadinaPiadina2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: