Sv.Jāzepa svētku pusdienas (Pranzo di San Giuseppe)

Palermo_Pranzo di San Giuseppe

19.martā Itālijā un arī citās katoļu zemēs tiek atzīmēta Sv.Jāzepa diena (itāliešu val.: Festa di San Giuseppe). Tā ir arī tēvu diena (itāliešu val.: Festa del papa’), jo Sv.Jāzeps bija Svētās Jaunavas Marijas vīrs, Jēzus audžutēvs. Tas ir ģimenes, baznīcas, pazemības un nodošanās simbols un trūcīgo, bāreņu, jauniešu un amatnieku – galdnieku aizbildnis.

Tiek uzskatīts, ka pirmie šos svētkus sāka atzīmēt benediktīniešu mūki 1030.gadā, kuriem sekoja Marijas kalpi 1324.gadā un frančiskāņi 1399.gadā. Tālāk šos svētkus atbalstīja pāvesti Sisto IV un Pio V, līdz tos atzina visa baznīca pāvesta Gregorio XV vadībā 1621.gadā. Līdz pat 1977.gadam Itālijā tie bija valsts svētki.

Sicīlijā Svētais Jāzeps ir viens no iecienītākajiem svētajiem. Tas ir baltā tērpā ģērbies vīrs (simbolizē tīrību) ar koka nūju rokās, kura svētki sakrīt ar ziemas beigu svinībām.

Agrāk mazākās pilsētās daudz biežāk nekā mūsdienās turpat ielās tika klāti lieli galdi (itāliešu val.: tavolate di San Giuseppe) un gatavots ēdiens (piem., cūku pupu zupa) vai arī kāda zināma trūcīga ģimene tika aicināta pie sevis mājās pusdienās. Mūsdienās šādas labdarības aktivitātes organizē galvenokārt dažādas organizācijas un fondi baznīcu telpās vai netālu no tām.

Piemēram, šogad Palermo katedrālē tika organizētas pusdienas 200 trūcīgām personām un tas ir tikai viens no palīdzības un atbalsta izpausmes veidiem. Paralēli šim trūcīgām personām tiek palīdzēts apmaksāt dzīvokļa īres un komunālos rēķinus, medikamentus, skolniekiem pusdienas, u.c.

Pranzo di San Giuseppe1Pranzo di San Giuseppe

Visbiežāk trūcīgajiem izdalītie ēdieni:

  • maize (itāliešu val.: i pani di San Giuseppe, pani votivi, pani benedetti) – simboliskas formas maize, piem., augļi, ziedi, dzīvnieki (zivs, balodis, jēriņš), reliģiskie aksesuāri (krusti, zvani, nūjas, palmas zari). Visslavenākā šajā ziņā ir Salemi pilsētā gatavotā maize;
  • Jāzepa dienas zupa ar pupiņām un savvaļas fenheli (itāliešu val.: la minestra di San Giuseppe), kā arī citas zupas ar savvaļas augiem, kaltētiem kastaņiem, cūku pupām (itāliešu val.: il macco);
  • pasta ar sardīnēm un savvaļas fenheli (itāliešu val.: pasta con le sarde e finocchietto), pasta ar tomātu mērci, savvaļas fenheli un rīvmaizi, pasta ar lēcām un citiem pākšaugiem;
  • sautēta sālīta kaltēta menca (itāliešu val.: il baccala’);
  • sautēti fenheļi;
  • apelsīni;
  • deserti – ar medu pārlietas eļļā vārītas rīsu nūjiņas (itāliešu val.: crispelle di riso); ar krēmu pildītas eļļā vārītas kūciņas (itāliešu val.: sfinci, zeppola), smilšu mīklas pusmēness formas cepums ar pildījumu (itāliešu val.: raviola, cassatelle), eļļā vārītas vafeļu trubiņas ar pildījumu (“i cannoli”), “pignolata”.

Sv.Jāzepa dienā tēviem var tikt pasniegtas nelielas simboliskas dāvaniņas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: