Saldais citrons jeb cidrs (Il cedro)

Food_Cedro

Runājot par šo augli, vispirms būtu jāsāk ar to, ka latviešu valodā divi citrusu augļu ģintij piederoši atšķirīgi augļi tiek apzīmēti praktiski ar vienu un to pašu vārdu – citrons (bot. – citrus limon, angļu val.: lemon, krievu val.: лимон) un saldais citrons jeb cidrs (bot. citrus medica, angļu val.: citron, krievu val.: цитрон). Itāļu valodā visbiežāk tas tiek saukts par “čedro” (itāliešu val.: il cedro), lai gan gramatiski pareizi būtu teikt “četro” (itāliešu val.: il cetro). Uzmanību, nejaukt ar ciedriem, kas ir priežu dzimtas mūžzaļa skujkoku ģints (bot.ģints: cedrus) un latviešu valodā par ciedru riekstiem dēvētiem Sibīrijas priedes, kļūdaini sauktas par Sibīrijas ciedru (bot.pinus sibirica), augļiem, kas, savukārt, tik ļoti līdzinās itāliešu priedes ciedru sēklām – pīnijas riekstiem (bot.pinus pinea, itāliešu val.: pinoli).

Salīdzinot ar parasto citronu, saldais citrons jeb cidrs izmēra ziņā ir daudz lielāks (var sasniegt pat 5 kg), no ārpuses grumbuļains un raupšs, neglīts, bet iekšpusē ar biezu baltas krāsas vidusdaļu un nelielu mīkstumu, kas ir pavisam nedaudz sulīgs un atkarībā no šķirnes vairāk vai mazāk skābens.

Cedro1

Tas tiek uzskatīts par vienu no četriem citrusaugļu pamataugļiem (līdzās ar greipfrūtu, mandarīnu un papeda/ kaffir lime), no kuriem tālāk cēlušies visi pārējie, par vienu no senākajiem Eiropā audzētajiem citrusaugļiem. Par tā izcelsmes reģionu tiek uzskatīta Āzija (DA Āzija, Butāna, Indija, Birmānija) un tiek minēts, ka Itālijā tas nonāca 3.gs.p.m.ē. no Persijas / Pakistānas puses. Sākotnēji ticis izmantots tikai ārstnieciskos nolūkos, bet kopš 2. gadsimta tiek izmantots arī uzturā. Mūsdienās galvenās saldo citronu ražotājvalstis ir Vidusjūras reģiona valstis – Dienviditālija (Sicīlija, Sardīnija, Kalabrija), Grieķija (Krēta), Dienvidfrancija (Korsika), Maroka, Izraēla, Puerto Rico, Indija, Indonēzija, u.c.

Saldo citronu koks ir neliels krūmveidīgs koks (apm. 4 m) ar dzeloņainiem, izlocītiem zariem. Lapas ir gareniskas, vidēji lielas, ar robainām malām. Sākumā iesārtas, bet pēc tam tumši zaļas. Ziedi ir lieli, ārpusē baltā krāsā, bet vidusdaļā violeti. Ļoti aromātiski. Galvenais ziedēšanas periods ir pavasaris un rudens, lai gan tie zied visu laiku. Slikti panes aukstumu, tāpēc augļi ir jānovāc (tie paši nenokrīt no kokiem) pirms ziemas iestāšanās.

Saldajiem citroniem ir vislielākie augļi no visiem citrusu augļiem. Tie ir dzeltenas krāsas vairāk vai mazāk ovālas formas 15 – 40 cm gari un pat 4 – 5 kg smagi augļi ar:

  • biezu (2.5 – 5 cm) un nelīdzenu mizu – atkarībā no šķirnes miza var būt gluda vai raupja; tā ir ļoti, ļoti smaržīga!;
  • baltas krāsas blīvu, sausu vidusslāni – bieži vien tas var veidot pat 70% no augļa kopējās masas;
  • dzeltenas krāsas pavisam nedaudz sulīgu mīkstumu – mīkstuma šajā auglī ir ļoti maz, turklāt atšķirībā no skābajiem citroniem un apelsīniem tas nav ļoti sulīgs un pēc garšas skābens, atsevišķos gadījumos pat rūgts. Satur sēklas!

Cedro2

Auglis tiek izmantots uzturā galvenokārt dēļ tā baltās krāsas blīvā vidusslāņa, kas pēc garšas ir patīkami salds. Tas nav viegli atdalāms.

Vispārīgi tiek izdalīti divi galvenie saldo citronu veidi (pastāv arī trešais – rūgtais):

  • skābie – sarkani violetas krāsas ziedi un izteikti skābs mīkstums, piemēram, šķirnes “Cedro liscio di Diamante” (tiek izmantots galvenokārt sukāžu un marmelāžu pagatavošanai; tā ir Itālijā visvairāk audzētā šķirne!), “Florentine”, “Etrog”, “Mano di Budda”;
  • saldie – baltas krāsas ziedi un viegli skābens (drīzāk salds) mīkstums, piemēram, šķirnes “Corsican”, “Salo’”, “Maroccan”. Sicīlijā plaši pieejamā šķirne (saukta “Vozza vozza”) ar zemu skābuma līmeni tiek izmantota galvenokārt ēšanai svaigā veidā. Auglis tiek pārgriezts uz pusēm, pēc tam šķēlēs un ar kodienu palīdzību vienlaikus tiek apēsta tā saldā, baltā vidusdaļa un viegli skābenais mīkstums. Patīkama saldā un skābā saspēle! Noteikti nogaršojiet, ja apmeklējiet Sicīliju ziemas periodā!

Pielietojums:

  • svaigā veidā kā auglis vai augļu salātos (piemēram, ar sāli, olīveļļu un melnajām olīvām);
  • sukāžu, marmelāžu pagatavošanai;
  • dzērienu (sīrupu), tēju pagatavošanai;
  • marināžu pagatavošanai;
  • farmācijas nozarē ēterisko eļļu pagatavošanai, u.c.;
  • smaržvielu pagatavošanai;
  • odu un citu insektu atbaidīšanai (piem., citronella).

Ietekme uz veselību:

  • bagātīgi satur vitamīnus (īpaši C un B), minerālvielas (kalciju, fosforu, dzelzi) un flavonoīdus;
  • uzlabo (atsvaidzina) elpu;
  • veicina vielmaiņu (novērš aptaukošanos), rada papildus enerģiju;
  • iedarbojas kā dezinfekcijas, pretsaindēšanās līdzeklis (pret sliktu dūšu, vemšanu, jūras slimību, dizentēriju) – attīra organismu;
  • normalizē asinsspiedienu;
  • uzlabo asins sastāvu (mazina anēmiju), samazina risku saslimt ar sirds – asinsvadu saslimšanām;
  • labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu traktu, mazinot spazmas un krampjus un risku saslimt ar vēzi (īpaši resnajā zarnā);
  • labvēlīgi iedarbojas uz ādu, celulītu, veicina matu augšanu;
  • dabīga antibiotika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: