Pasta ar svaigiem anšoviem un rīvmaizi (Pasta con le alici fresche e pangrattato)

Food_Pasta_alici fresche_pangrattato

Ļoti vienkāršs un it kā nabadzīgs ēdiens, kas ir ne tikai izdzīvojis līdz mūsdienām, bet tiek uzskatīts par vienu no sicīliešu tradicionālajiem ēdieniem (sicīliešu dialektā: pasta cu l’ancioi e ‘a muddica; pasta chi masculini’). Īpaši iecienīts tas ir Sicīlijas austrumu pusē, Katānijas zonā, kur šīs mazās zivtiņas – svaigie anšovi – vietējo dialektā tiek sauktas par “i masculini” (itāļu val.: le alici). Tās ir ļoti lētas, taču olbaltumvielām, nepiesātinātajām taukskābēm, vitamīniem un minerālvielām (B12, D, E vitamīni, selēns, fosfors, kalcijs, jods) bagātas zivtiņas.

Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un veselīgs pirmais ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir pasta jeb makaroni, svaigi anšovi un grauzdēta rīvmaize. Tam pastāv neskaitāmi varianti, piem., rīvmaize var tikt apgrauzdēta ar vai bez olīveļļas un garšvielām, tas var tikt pagatavots no svaigiem vai sālītiem anšoviem, tam var tikt pievienotas svaigas ķiršu tomātiņu pusītes vai tomātu mērce, var tikt pievienoti čili pipari, pētersīļi vai piparmētru lapiņas, gatavais ēdiens var tikt pārkaisīts ar rīvētu aitas piena (pekorīno) sieru. Tam var tikt pievienoti arī kaperi un olīvas.

Jebkurā gadījumā tas ir lielisks pirmais ēdiens, kam īpašu garšu piešķir anšovi un īpašu struktūru grauzdēta rīvmaize. Vēl īpašāks tas ir uzsildīts nākamajā dienā vai ja pēdējās minūtes to pabeidz gatavot cepeškrāsnī. Tad ne tikai rīvmaize, bet arī pasta kļūst viegli kraukšķīga. Pamēģiniet!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 360 gr pastas (spagetti, bucatini);
  • 500 gr svaigu anšovu, atdalītu no asakām;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 kaltēti čili pipari;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti (var aizstāt ar savvaļas fenheli, piparmētru lapiņām);
  • 10 ēd.k. rīvmaizes (jo rupjāka, jo labāk);
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • sagatavo anšovus, nogriežot to galvas un atdalot no galvenās asakas. Pāris anšovus atstāj veselus, jo tie vēlāk tiks izmantoti dekorēšanai. Noskalo zem tekoša auksta ūdens un kārto uz virtuves papīra dvieļa;
  • uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek vārīties pastu līdz tā ir pusgatava (pietrūkst 2 – 3 minūtes);
  • dekorēšanai paredzētos anšovus apvārta miltos un apcep no abām pusēm līdz tie iegūst viegli zeltainu nokrāsu;
  • tajā pašā pannā nelielā daudzumā olīveļļas 1 – 2 minūtes apcep sasmalcinātu ķiploka daiviņu, pētersīļus un čili piparus bez sēkliņām. Pēc minūtes pievieno anšovu filejas (pēc vēlēšanās var pievienot arī ķiršu tomātiņus, kaperus vai olīvas) un turpina sautēt līdz tās ir gatavas. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni, kurā vārās pasta. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • tikmēr citā pannā nelielā daudzumā olīveļļas (pēc vēlēšanās) apgrauzdē rīvmaizi, kurai pievienota sasmalcināta ķiploka daiviņa un pētersīļi vai savvaļas fenhelis. Uzmanību – nepārgrauzdēt! Tiklīdz rīvmaize ir ieguvusi viegli zeltainu nokrāsu, to pārber šķīvī;
  • kad pasta ir gandrīz gatava (pietrūkst 2 – 3 minūtes), to pievieno anšoviem un visu turpina sautēt vēl pāris minūtes. Pievieno arī pusi rīvmaizes un visu kārtīgi izmaisa. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni, kurā vārījās pasta;
  • pasniedz tiklīdz gatavs pārkaisītu ar grauzdētu rīvmaizi un smalki sasmalcinātiem pētersīļiem. Dekorē ar pāris veseliem anšoviem. Lieliski sader ar glāzi vēsa baltvīna!

Labu apetīti!

Saistītie raksti:

Pasta_alici fresche_pangrattatoPasta_alici fresche_pangrattato1Pasta_alici fresche_pangrattato2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: