Brusketa ar artišokiem un pekorīno sieru (Bruschetta con carciofi e pecorino)

Food_Bruschette_carciofi_pecorino

Uzkoda, kuru pirmo reizi baudīju pie draudzenes lauku mājās. Jā, jā, – baudīju! Tik vienkārši, bet reizē tik īpaši! Nezinu, kas tajā visā radīja to īpašo sajūtu – vai nu atrašanās svaigā gaisā lielisku draugu kompānijā, vai arī īpašais garšas kokteilis, ko dod artišoki un pekorīno siers. Bet nu tomēr ….

Šī ir lieliska sezonas uzkoda, kas pagatavota no svaigiem artišokiem (var aizstāt ar artišokiem eļļā), baltmaizes, aitas piena (pekorīno) siera un olīveļļas. Tuvojoties vairāk pavasarim tam visam var tikt pievienotas arī cūku pupas un zaļie zirnīši. Turklāt, pēc vēlēšanās masa pirms pasniegšanas var tikt sastrādāta viendabīgā, krēmveida masā. Bet tā kā mēs atrodamies lauku saimniecībā, tad iztiekam pa vienkāršo!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 – 5 svaigi artišoki (var aizstāt ar 300 gr artišokiem eļļā);
  • 100 – 150 gr aitas piena (pekorīno) siera, sarīvēta parupjās šķēlēs (var aizstāt ar parmezāna sieru);
  • 1 citrons, tā sula un rīvēta miziņa;
  • 2 ķiploku daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • svaigi vai kaltēti čili pipari bez sēklām, smalki sagriezti;
  • pāris piparmētru lapiņas (var aizstāt ar pētersīļiem);
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • 4 baltmaizes šķēles.

Pagatavošana:

  • uzkarsē cepeškrāsni un viegli apgrauzdē no abām pusēm baltmaizes šķēles, kas apslacītas ar olīveļļu un ierīvētas ar ķiploku. Pēc vēlēšanās pārkaisa ar sāli, taču, ja vēlāk tiks izmantots pekorīno siers, tad to var nedarīt (siers ir pietiekami sāļš!);
  • tikmēr notīra artišokus – atbrīvo no ārējām, cietajām lapiņām, pārgriež uz pusēm un tad ceturtdaļās, izgriež to vidū esošās mīkstās pūciņas un sagriež plānās šķēlēs;
  • šķēles liek traukā, uzreiz pārslaka ar citrona sulu, lai tās nepaliktu melnas. Pievieno smalki sasmalcinātas ķiploku daiviņas, pētersīļus vai piparmētru lapiņas, smalki sagrieztus čili piparus bez sēkliņām, rīvētu citrona miziņu, olīveļļu un parupjās šķēlēs sagrieztu pekorīno sieru. Visu lēnām un uzmanīgi izmaisa un ļauj nostāvēties pāris minūtes. Ja vēlas, tad pirms pasniegšanas sastrādā viendabīgā jeb krēmveida masā;
  • baltmaizes šķēles kārto uz šķīvja un to virsū liek iepriekš pagatavoto artišoku un pekorīno masu. Pēc vēlēšanās vēlreiz pārrīvē pekorīno sieru.

Labu apetīti!

Bruschette_carciofi_pecorino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: