Ķirbju – kartupeļu ņoki ar gaļas – baraviku mērci (Gnocchi di zucca e patate con ragu di carne e funghi porcini)

Food_Gnocci zucca - patate_salsa carne - funghi

Kā jau iepriekšējā rakstā minēju, tad ņoki var tikt pasniegti ar visdažādākajām mērcēm. Lai gan vienas no  populārākajām ir sviesta – garšaugu – siera vai piena – siera mērces, tomēr, ņemot vērā, ka šodien valda ļoti nepatīkama laikapstākļi (spēcīgs vējšs, lietus un krusa) un iepriekšējā dienā pagatavoju ķirbju – kartupeļu ņokus, kas pēc garšas ir ļoti maigi un pat viegli saldeni, nolēmu tos papildināt tieši ar gaļas ragu – baraviku mērci. Ahhhh kāds aromāts!!!

Nepieciešams (4 pers.):

  • ņokiem:
    • 350 gr ķirbju biezeņa (tam jābūt sausam un blīvam);
    • 350 gr kartupeļu biezeņa (vislabāk izmantot miltainus kartupeļus);
    • apmēram 180 – 200 gr miltu + papildus milti galda virsmas nokaisīšanai (izmantoju 150 gr pilngraudu cieto kviešu miltus Timilia un 50 gr kukurūzu cieti) – miltu apjoms ir atkarīgs no ķirbju un kartupeļu mitruma pakāpes un miltu veida!;
    • 1 ola, tās dzeltenums (pēc vēlēšanās);
    • rīvēts muskatrieksts;
    • šķipsniņa sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • mērcei:
    • 500 gr maltās gaļas;
    • sauja kaltētu baraviku, izmērcētas siltā ūdenī;
    • 500 gr svaigu sēņu pēc izvēles;
    • 250 gr tomātu bez mizas savā sulā (tomātu mērces);
    • 100 ml sarkanvīna (pēc vēlēšanās);
    • 1 neliels sīpols;
    • 1 ķiploka daiviņa;
    • 1 neliels burkāns;
    • 1 selerijas kāts;
    • olīveļļa;
    • sāls pipari, lauru lapa.
  • dekorēšanai – svaigi pētersīļi, smalki sasmalcināti.

Pagatavošana:

  • kartupeļus ar visu mizu liek gatavoties tvaicējamā katlā. Pēc apmēram 15 minūtēm pievieno plānās šķēlēs vai nelielos gabaliņos sagrieztus ķirbjus bez mizas un turpina gatavot vēl apmēram 15 minūtes jeb kamēr kartupeļi un ķirbji ir mīksti;
  • kamēr ķirbji un kartupeļi vēl ir karsti, tos izspiež caur dārzeņu sietu, iegūstot viendabīgu ķirbju un kartupeļu putru. Kartupeļus ieteicams izspiest 2 – 3x, lai masa būtu pēc iespējas viendabīgāka un bez gabaliņiem;
  • uz galda virsmas izsijā pusi miltu / kartupeļu cietes, pa virsu liek vēl siltās ķirbju un kartupeļu putras, olu, sāli, piparus, rīvētu muskatriekstu un visu ļoti ātrām kustībām sastrādā viendabīgā masā. Ja masa ir pārāk mīksta un lipīga, pavisam nedaudz (pa vienai ēdamkarotei) un pakāpeniski pievieno izsitājus miltus / kartupeļu cieti. Gatavai mīklai ir jābūt viegli mitrai, mīkstai un elastīgai (pēc sajūtām – nedaudz par mīkstu kā gribētos, bet tas nekas, jo pēc tam mīkla tiks izrullēta un pārkaisīta ar miltiem un mīklai atdziestot un miltiem piebriestot, tā kļūs stingrāka). Uzmanību – nepārmīcīt mīklu, jo tad tā atkal kļūs lipīga! P.S. Man visvieglāk bija darboties ar garu, platu nazi – mīklas masu pārkaisa ar miltiem un tad ar naža palīdzību to pārmet uz plaukstu, tādējādi, kamēr tā vēl ir lipīga, pēc iespējas mazāk aiztiekot ar rokām;
  • galda virsmu nokaisa ar miltiem / kartupeļu cieti un no iegūtās masas veido apmēram 1 cm biezas caurulītes, kuras ar nazi sagriež apmēram 1.5 cm garos gabaliņos;
  • no iegūtajiem gabaliņiem veido dažādas formas un nospiedumu klimpas, piemēram, tās pa speciālu rievainu koka dēlīti (paredzēts tieši ņoku veidošanai) vai dakšiņu novelk no augšas uz leju, viegli piespiežot vidusdaļā (izveidosies neliela iedobe mērcei), vai atstāj kā mazus gabaliņus, vai vienkārši ar pirkstu iespiež to vidusdaļā, izveidojot iedobi;
  • gatavos ņokus liek uz miltiem nokaisītas virsmas (šķīvja, dēlīšana, kokvilnas dvieļa) vienu otram blakus un pavisam viegli pārkaisītiem ar miltiem ļauj neapsegtiem nostāvēties apmēram 30 minūtes. Tas nepieciešams, lai tie nedaudz atdzistu, apžūtu no virspuses un saglabātu savu formu kā vārīšanās laikā, tā arī pēc tās.
  • kamēr nostāvās ņoki, pagatavo mērci (vēl labāk, ja tā ir pagatavota iepriekšējā dienā) – uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep sasmalcinātus sīpolu, ķiploka daiviņu, selerijas kātu un burkānus. Pievieno malto gaļu, lauru lapu (vēlāk to izņem) un visu apcep, kamēr gaļa kļūst zeltaini brūna. Apslaka ar sarkanvīnu un ļauj tam izgarot (pēc vēlēšanās). Pievieno izmērcētās kaltētās sēnes, tomātu mērci un visu sautē apmēram 10 – 15 minūtes. Pievieno smalki sagrieztas svaigās sēnes un turpina sautēt vēl apmēram 10 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • ņokus liek vārīties vieglā sālsūdenī līdz tie uzpeld uz augšu (apmēram 7 minūtes). Uzmanību – nepārvārīt! Tiklīdz tie uzpeld uz augšu, tie ir gatavi! Pirms ievietošanas ūdenī tos nedaudz nokrata no liekajiem miltiem. Vārīšanās laikā tos negroza vai to dara ļoti lēnām un uzmanīgi!;
  • gatavos ņokus izņem no ūdens ar sietveida karoti (karoti ar caurumiņiem) un kamēr tie vēl ir viegli mitri liek pannā, kurā tika pagatavota mērce. Sautē maksimums 1 – 2 minūtes;
  • pasniedz tiklīdz tie ir gatavi, karstus. Pārkaisa ar sasmalcinātiem svaigiem pētersīļiem.

Labu apetīti!

Gnocchi di zucca - patate_salsa di carne e funghiGnocchi di zucca - patate_salsa di carne - funghi (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: