Krāsnī cepta forele ar apelsīniem un fenheli (Trota salmonata all’arancia e finocchio)

Food_Trota salmonata all arancia e finocchio

Sicīlijas ziemas sezonai ļoti piedienīgs ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir forele, tikko ienākušies īpaši aromātiskie sarkanie apelsīni, svaigs fenhelis un dažādas garšvielas. Galarezultāts – ļoti viegls, aromātisks un interesants otrais ēdiens, kas lieliski sader ar svaigiem lapu salātiem, krāsnī ceptiem kartupeļiem vai viegli grauzdētas baltmaizes šķēlēm un, protams, glāzi vēsa baltvīna!

Variants.

  • Foreles var pagatavot aromatizētas ar garšvielām un apelsīnu – baltvīna mērcē.
  • Pēc tam no cepamā trauka nolieto apelsīnu sulas – baltvīna šķidrumu var izmantot aromātiskas mērces pagatavošanai (šķidrumu uzsilda un pievieno pāris ēdamkarotes aukstā ūdenī izšķīdinātu miltu).
  • No atlikušajiem svaigajiem apelsīniem un fenheļa var pagatavot sicīliešu apelsīnu salāti, kurus pasniegt kā piedevu pie krāsnī ceptās foreles.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 nelielas laša foreles, vēderdaļā pārgrieztas un iztīrītas;
  • 4 apelsīni, no kuriem divi sagriezi šķēlēs un no diviem izspiesta sula;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula (pēc vēlēšanās);
  • 2 – 3 vidēji lieli fenheļi, sagriezti plānās šķēlēs;
  • 2 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas;
  • 2 tēj.k.fenheļa sēklu (pēc vēlēšanās);
  • melnās olīvas (pēc vēlēšanās);
  • 100 ml sausa baltvīna;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sakapāti;
  • rozmarīns un salvija, smalki sakapāti;
  • 2 – 3 lauru lapas (pēc vēlēšanās);
  • 2 – 3 kaltēti čili pipari, smalki sakapāti;
  • olīveļļa;
  • sāls, melnie pipari;
  • dekorēšanai – viegli grauzdētas mandeļu skaidiņas (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

  • foreles to vēderdaļā pārgriež uz pusēm, iztīra un noskalo zem tekoša auksta ūdens. Pilnībā nosusina;
  • pagatavo sāls, melno piparu un smalki sakapātu rozmarīna un salvijas maisījumu, ar kuru iesmērē foreles no iekšpuses un pavisam viegli arī no ārpuses;
  • divus apelsīnus un fenheļus sagriež vidēji biezās šķēlēs. No diviem apelsīniem un viena citrona izspiež sulu. Smalki sakapā pētersīļus un ķiplokus;
  • foreles to vēderdaļā piepilda ar pētersīļu un ķiploku maisījumu un ievieto tajā pa apelsīnu un fenheļa šķēlēm. Kārto vienu otrai blakus cepamajā traukā;
  • foreles pārslaka ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli, pipariem, sasmalcinātiem čili pipariem, fenheļa sēklām (pēc vēlēšanās). Pēc vēlēšanās izvieto arī pāris lauru lapas un pārber sicīliešu melnās olīvas. Trauka sānu malās ielej apelsīnu – citronu sulu un baltvīnu (tas tāpēc, lai nenoskalotu garšvielas, ar kurām pārbērtas zivis);
  • liek cepties pirms tam sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 minūtes. Ja cepšanās laikā nepieciešams papildus šķidrums, tad pievieno apelsīnu sulu;
  • kamēr cepas zivs, tikmēr uz pannas nelielā daudzumā sviesta apcep mandeļu skaidiņas līdz tās iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Atdzesē tās;
  • gatavās zivis kārto uz šķīvja. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Papildus pēc vēlēšanās pasniedz svaigus lapu salātus, krāsnī ceptus kartupeļus vai viegli grauzdētas baltmaizes šķēles un, protams, glāzi vēsa baltvīna.

Labu apetīti!

Trota salmonata all arancia e finocchio

Saistītie raksti:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: