Mīdijas tomātu mērcē (Cozze alla marinara)

Food_Cozze alla marinara

Viegli un ātri pagatavojams ēdiens ar izteiktu jūras garšu, kas var tikt pasniegts gan kā uzkoda, gan arī papildināts ar viegli grauzdētas baltmaizes šķēlēm kā otrais ēdiens. Pēc vēlēšanās vairāk vai mazāk pikantā tomātu mērce var tikt apēsta tajā mērcējot baltmaizes šķēles gabaliņus.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 3 – 4 kg svaigu mīdiju (mīdiju nekad nevar būt par daudz!);
  • 3 – 4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas;
  • 450 gr ķiršu tomātiņu, sagrieztu nelielos gabaliņos;
  • 150 – 200 ml sausa baltvīna;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sakapāti;
  • olīveļļa;
  • sāls, melnie pipari vai čili pipari;
  • 4 maizes šķēles, viegli apgrauzdētas un pārslacītas ar olīveļļu.

Pagatavošana:

  • sagatavo mīdijas – attīra no jūras zālēm jeb diegiem līdzīgiem izaugumiem tos vienkārši noraujot ar rokām, katru atsevišķi no abām pusēm nokasa ar nazi vai suku no apaugumiem un noskalo zem tekoša auksta ūdens. Lai atbrīvotos no smiltīm, tās iemērc sālsūdenī uz vismaz 30 minūtēm (šis ir svarīgi, jo saldūdenī mīdijas iet bojā!). Atvērtas vai ieplaisājušas mīdijas izmet!;
  • uz pannas vai katliņā nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sasmalcinātus ķiplokus. Kad tie ir kļuvuši viegli caurspīdīgi, pievieno tomātus un sautē, kamēr tie kļūst mīksti un sāk izjukt. Pārslaka ar vīnu un turpina sautēt vēl apmēram 10 – 15 minūtes jeb kamēr ir izdalījies liekais šķidrums;
  • pievieno mīdijas, pētersīļus, olīveļļu un, uzliekot vāku, turpina sautēt vēl apmēram 5 – 8 minūtes jeb kamēr mīdijas atvērsies. Ik pa laikam visu apmaisa. Tās mīdijas, kuras ir palikušas aizvērtas, izmet! Pēc garšas pievieno melnos piparus vai čili piparus. Uzmanību – tā kā mīdijas ir pietiekami sāļas, tad mērcei nav nepieciešams pievienot sāli!;
  • tikmēr uz pannas apgrauzdē baltmaizes šķēles. Pārslaka tās ar olīveļļu un pārkaisa ar kaltētu sicīliešu oregāno;
  • mīdijas pasniedz tiklīdz tās ir gatavas pārkaisītas ar sasmalcinātiem pētersīļiem un papildinātas ar grauzdētas maizes šķēlēm. Lieliski sader ar glāzi laba baltvīna!

Labu apetīti!

Cozze_Alla Marinara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: