Spageti ar mīdijām (Spaghetti con le cozze)

Food_Spaghetti con le cozze

Viegli, ātri un ļoti garšīgi!

Ēdiens ar izteiktu jūras garšu!

Šodien devos pie sava zivju tirgotāja Fabio ar domu iegādāties svaigus anšovus, taču, ieraugot mani, viņš centās slavēt un cildināt mīdijas, kas esot īpaši svaigas. No ārpuses tās patiešām izskatījās izcili – lielas un veseliem un aizvērtiem gliemežvākiem, tāpēc ļāvos viņa ietekmei un anšovu vietā iegādājos mīdijas.

Starp citu, ir labi, ja mīdijas ir pēc iespējas lielākas (vairāk gaļas) un vienāda izmēra (vienmērīgāka gatavošana) un svarīgi, lai tās nebūtu atvērtas vai ieplaisājušas. Ja paklauvējot pa tām vai tās padauzot pret galda virsmu, tās neaizveras, tad labāk šādas mīdijas (mirušas) uzreiz izmest un neriskēt ar saindēšanos.

Svaigās mīdijas Fabio ļoti ātri un bez prasīšanas attīrīja no jūras zālēm jeb diegiem līdzīgiem izaugumiem (ātrām un zibenīgām kustībām norāva ar rokām un noplēsa ar pirkstiem), ar kuriem tās piestiprinās pie akmeņiem un ir savienotas savā starpā, un ar prieku paziņoja, ka tā kā tās nesatur smiltis, tad man tās nebūs pāris stundu jātur iemērktas sālsūdenī (šis ir svarīgi, jo saldūdenī mīdijas iet bojā!). Mājās vien nepieciešams tās noskalot zem tekoša ūdens un, ja vien vēlos, attīrīt no nelielajiem apaugumiem.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr spageti veida pastas;
  • vismaz 1.5 kg svaigu mīdiju (mīdiju nekad nevar būt par daudz!);
  • 2 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas;
  • 200 ml baltvīna;
  • 300 gr ķiršu tomātiņu, sagriezti uz pusēm vai ceturtdaļās vai tomātu mērces (pēc vēlēšanās);
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sakapāti;
  • olīveļļa;
  • sāls, melnie pipari, čili pipari.

Pagatavošana:

  • mīdijas noskalo zem tekoša auksta ūdens un katru atsevišķi no abām pusēm nokasa ar nazi vai noberž ar suku no apaugumiem. Atvērtas vai ieplaisājušas mīdijas izmet!;
  • uz pannas vai katliņā nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sasmalcinātos ķiplokus. Kad tie ir kļuvuši viegli caurspīdīgi, pievieno mīdijas un pārlej tās ar baltvīnu. Pannai vai katliņam uzliek vāku un uz lielas uguns liesmas, ik pa laikam pannu vai katliņu pakratot, lai mīdijas pagatavotos vienmērīgi, sautē apmēram 2 – 5 minūtes. Tās mīdijas, kuras ir palikušas aizvērtas, izmet!;
  • mērcei pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus vai tomātu mērci (pēc vēlēšanās), 1/3 sasmalcināto pētersīļu un uz mērenas uguns liesmas turpina sautēt apmēram 3 – 5 minūtes;
  • tikmēr karstā ūdenī liek vārīties spageti un vāra tikmēr, kamēr tie ir pusgatavi (vēl pacieti);
  • pusgatavos spageti pievieno mērcei ar mīdijām un turpina sautēt, kamēr tie ir gatavi. Minūti pirms gatavības sasniegšanas pievieno 1/3 sasmalcināto pētērsīļu un čili piparus pēc garšas. Uzmanību – tā kā mīdijas ir pietiekami sāļas, tad mērcei nav nepieciešams pievienot sāli!;
  • pasniedz tiklīdz spageti ir gatavi pārkaisītus ar sasmalcinātiem pētersīļiem un dekorētus ar veselām mīdijām. Lieliski sader ar glāzi laba baltvīna!

Labu apetīti!

Spaghetti con le cozze (2)Spaghetti con le cozze (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: