Sicīliešu vīnogulāju audzēšanas metode iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā

Food_Zibibbo_Passito

UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā vēlreiz ir iekļuvusi Itālija. Šoreiz šis augstais novērtējums ir piešķirts nevis vienkārši kādam produktam, bet gan tā audzēšanas metodei un to ir panākusi Sicīlija. Šis ir jau otrais / trešais no sešiem Itālijai piešķirtiem novērtējumiem, kuru ir izcīnījusi Sicīlija (2008.g. – sicīliešu leļļu teātris (Opera dei pupi), 2013.g. – Vidusjūras diēta)! Apsveicam!

Šoreiz šo augsto novērtējumu un atzinumu ir saņēmusi vienā no Sicīlijas skaistākajām salām – Pantelerijas salā nu jau tūkstošiem gadus pastāvošā, no paaudzes paaudzē nodotā un mūsdienās vien pāris tūkstošu cilvēku (apm.5000 cilv.) piekoptā tradicionālā Zibibbo vīnogulāju audzēšanas metode “vite ad alberello”, kas ir absolūts cilvēka roku darbs.

Pantelerijas sala ir Sicīlijas DR esoša vulkāniskas izcelsmes sala, kas pateicoties tās melnajai un īpaši auglīgajai augsnei tiek saukta arī par “Vidusjūras melno pērli”. Tā ir viena no Sicīlijas skaistākajām salām, kalnaina un klinšaina, kur valda tipisks Vidusjūras klimats un 300 dienas gadā arī spēcīgi vēji. Mūsdienās tā var tikt uzskatīta par luksusa dārzu ar ļoti bagātīgu un vērtīgu augsni. Tajā aug tādi vērtīgi un īpaši produkti kā kaperi un Zibibbo vīnogulāji (arābu valodā “zibib” nozīmē “vīnoga”).

Tieši pateicoties tās ģeogrāfiskajiem un klimatiskajiem apstākļiem un vietējo iedzīvotāju mīlestībai pret savu zemi un neatlaidīgam darbam, gadsimtiem ilgi ir izdzīvojusi savā laikā arābu pilnveidotā vīnogulāju audzēšanas metode.

Tā ir ļoti savdabīga un vējainām zonām piemērota vīnogulāju audzēšanas metode, kuras ietvaros vīnogulāji tiek audzēti daudzpakāpju terasēs, kas nostiprinātas ar akmens mūriem (itāļu val.: muri a secco). Šo mūru galvenās funkcijas ir nostiprināt un vienkopus saturēt augsni, atbrīvot to no akmeņiem, pasargāt no vēja un norobežot privātīpašumu. Daudzpakāpju terases (bieži vien izvietotas stāvās un asās nogāzēs) ir neatņemama Pantellerijas salas ainavas sastāvdaļa.

“Alberello” vīnogulāju audzēšanas metode sastāv no sekojošiem posmiem:

  • tiek sagatavota zeme, nolīdzinot augsni un izveidojot nelielas, apmēram 20 cm dziļas iedobes, kurās vēlāk tiks stādīti vīnogulāji. Šo iedobju galvenā funkcija ir pasargāt vīnogulāja stumbra daļu no vēja un nodrošināt šķidruma krāšanos ap vīnogulāja sakni, tādējādi, izmantojot visus iespējamos ūdens resursus līdz pēdējai pilītei;
  • galvenais vīnogulāja stumbrs tiek potēts tā, lai izveidotos seši zari un vēlāk veidotos krūms ar apaļas formas zaru sistēmu (kārtojumu). Vīnogulāju virszemes daļa ir salīdzinoši zema (nepārsniedz 1m) un satur maz lapu, tādējādi, pilnvērtīgai vīnogulāju augšanai ir nepieciešams mazāk resursu un caur lapām tiek iztvaikots (zaudēts) mazāk šķidruma, kā arī vīnogulājus ir iespējams stādīt tuvāk vienu otram (1m attālumā);
  • iedobe tiek nepārtraukti pārveidota, lai vīnogulājs turpinātu augt bagātā augsnē;
  • vīnogas tiek novāktas ar rokām, sākot no Jūlija beigām.

Zibibbo vīnogulāju audzēšana prasa 3x lielāku cilvēka darbu nekā parasto vīnogulāju audzēšana un bieži vien notiek skarbos apstākļos (karsts, vējains, stāvas nogāzes). Cilvēka darbs nevar tikt aizvietots ar tehniku!

Pieminēšanas vērtas ir arī lauku teritorijās esošās no akmeņiem veidotās lauku mājiņas (itāļu val.: il dammuso / i dammusi, arābu valodā “damus” nozīmē “celtne, ēka”), kurās uzturēties vasaras periodā, uzglabāt lauksaimniecības instrumentus, pārlaizt dienas karstākās stundas, u.c.

Tās ir no vietējiem izejmateriāliem (lavas akmeņiem) veidotas biezu mūru kubveida formas celtnes ar baltiem kupolveida jumtiem (acīmredzama arābu ietekme) un arkveida atvērumiem (logiem, durvīm). Mūra sienas, kuru biezums var sasniegt 80 – 200 cm, sastāv no divām paralēlām akmens mūru sienām, kuru sprauga ir piepildīta ar akmeņiem un zemi. Šāda veida sienas ir nepieciešamas, lai izturētu jumta radīto spiedienu, bet tajā pašā laikā padara ēku ļoti stabilu, neskatoties uz to, ka tai nav pamatu, un izturīgu pret temperatūras svārstībām (ziemā ir silts, vasarā auksts) un trokšņiem. Šīs tradicionālās lauku mājiņas ir neatņemama Pantellerijas salas ainavas sastāvdaļa!

Un pats galvenais – no tik īpašām vīnogām tiek iegūts arī īpašs vīns! Pasaules slavenību ieguvušais un itāļu iecienītais deserta vīns Passito di Pantelleria (2013.gadā tika saražots apmēram 1427 hektolitri) un Moscato di Pantelleria.

Pantelleria_Vite ad alberello

Vēl UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir iekļauti sekojoši Sicīlijā esoši objekti:

  • 1997 – Agridžento arheoloģiskā zona un grieķu tempļu ieleja (La Valle dei Templi);
  • 1997 – Piazza Armerina esošā Villa Romana del Casale (unikāli sienu gleznojumi / mozaīkas);
  • 2000 – Eolu jeb Lipāri vulkāniskās izcelsmes salu arhipelāgs;
  • 2002 – Noto ielejas vēlīnā baroka pilsētas – Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Noto, Palazzolo, Ragusa, Modica, Scicli;
  • 2005 – Sirakūzas un Pantālikas akmeņainā nekropole;
  • 2013 – vulkāns Etna.

Papildus informācija par UNESCO Pasaules mantojuma programmu ir pieejama šeit: http://whc.unesco.org

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: