Ķirbju risoto ar Marsalas vīnu un rozmarīnu (Risotto alla zucca, marsala e rosmarino)

Food_Risotto alla zucca, rosmarino, marsala

Ķirbis ir viens no tiem rudens dārzeņiem, kas var tikt izmantots visdažādākajos veidos, sākot no uzkodu līdz desertu pagatavošanai. Tas var tikt papildināts ar citiem sezonas dārzeņiem (puraviem, cukīni, baklažāniem, virziņkāpostiem), pākšaugiem (turku zirņiem, pupiņām), augļiem un riekstiem (āboliem, mandelēm, valriekstiem, kastaņiem, rozīnēm), sieriem (maigiem vai pikantiem, piem., mascarpone, gorgonzola, taleggio), gaļu (kūpinātu vai vītinātu, desiņām), sēnēm, zivīm (garnelēm, mīdijām, gliemenēm, kaltētiem zivju ikriem), olām vai vienkārši garšaugiem un garšvielām (rozmarīnu, salviju, safrānu, ingveru, kanēli).

Šoreiz no ķirbja gatavoju ļoti vienkāršu, bet garšīgu pirmo ēdienu – risoto, kur tieši rozmarīns (klasika!) un Marsalas vīns tam piešķir īpašu aromātu. Pamēģiniet!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 300 gr risotto pagatavošanai piemērotu rīsu, piem., carnaroli, arborio;
  • 400 gr ķirbja mīkstuma, sagriezts nelielos gabaliņos vai sarīvēts uz rupjās dārzeņu rīves;
  • 2 nelieli sīpoli, smalki sasmalcināti;
  • 2 selerijas kāti, smalki sasmalcināti;
  • 1 burkāns, sarīvēts;
  • nedaudz svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
  • 1 zariņš rozmarīna, smalki sasmalcināts;
  • 50 – 75 ml sausā Marsalas vīna;
  • 100 ml saldā krējuma + 50 ml piena (pēc vēlēšanās);
  • 1 citrons, rīvēta tā miziņa (pēc vēlēšanās);
  • 50 mg parmezāna siera, smalki sarīvēts;
  • pavisam nedaudz sviesta vai olīveļļas;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;

Pagatavošana:

  • nelielā daudzumā sviesta vai olīveļļas apcep sīpolu, selerijas kātu, pusi burkāna un 2/3 ķirbja. Pēc tam visu pārlej ar ūdeni un vāra apmēram 20 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un sasmalcinātus pētersīļus. Pašās beigās gatavo masu sablenderē viendabīgā konsistencē (tiks iegūts ķirbja biezenis);
  • atlikušo ķirbi sagriež plānās strēmelītēs un apcep uz pannas nelielā daudzumā sviesta vai olīveļļas līdz tās iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Pārkaisa ar sāli un atliek malā siltumā (tās tiks izmantotas vēlāk – porciju dekorēšanai);
  • nelielā daudzumā sviesta vai olīveļļas apcep sīpolu, selerijas kātu un pusi burkāna. Pievieno rīsus, sasmalcinātu rozmarīnu un visu nepārtraukti maisot viegli apgrauzdē (apmēram 2 minūtes). Pārslaka ar Marsalas vīnu un ļauj tam izgarot;
  • pievieno ķirbju biezeni un pakāpeniski pēc nepieciešamības arī karstu dārzeņu buljonu (nākamo porciju buljona pievieno tikai tad, kad iepriekšējā ir uzsūkusies);
  • 2 minūtes pirms risotto ir gatavs to noņem no uguns un pievieno siltu saldo krējumu un pienu (pēc vēlēšanās), rīvētu citrona miziņu (pēc vēlēšanās), svaigi maltus melnos piparus un rīvētu sieru. Visu kārtīgi izmaisa un, uzliekot vāku, ļauj nostāvēties pāris minūtes;
  • pasniedz siltu dekorētu ar apceptām ķirbja strēmelītēm un pārkaisītu ar sasmalcinātu rozmarīnu.

Labu apetīti!

ZucceZucce2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: