Ziedkāpostu sacepums ar kraukšķīgu garoziņu (Sformato di cavolfiore)

Food_Sformato di cavolfiore

Lielisks dārzeņu otrais ēdiens, kas ir ne tikai viegli un ātri pagatavojams, bet to ikreiz var arī dažādot kā papildus sastāvdaļas izmantojot brokoļus, pastu, gaļu (piem., desiņas, šķiņķi, speķi, kūpinātu gaļu), dažādus sierus, sēnes (piem., šampinjonus), sīpolus, u.c.

Lielisks uzsildīts nākamajā dienā, jo zeltaini kraukšķīgā garoziņa slēpj mīkstu un sulīgu pildījumu!

Nepieciešams (4 pers.):

  • pamatmasai:
    • 1.5 kg ziedkāpostu, sadalītu nelielās rozetēs;
    • 125 gr speķa vai kūpinātas gaļas, sagrieztas nelielos gabaliņos (pēc vēlēšanās);
    • 1 ola (pēc vēlēšanās);
    • 200 gr cietā siera (pekorīno, parmezāna), smalki sarīvēts;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari.
  • Bešamela mērcei:
    • 50 gr sviesta;
    • 50 gr miltu;
    • 500 ml silta piena;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, rīvēts muskatrieksts.
  • pavisam nedaudz sviesta un rīvmaizes cepamā trauka sagatavošanai.

Pagatavošana:

  • ziedkāpostus nomazgā un sadala nelielās rozetēs. Novāra vieglā sālsūdenī vai tvaicējamā katlā līdz tie ir gandrīz gatavi (viegli kraukšķīgi). Notecina no liekā šķidruma;
  • pagatavo Bešamela mērci, katliņā izkausējot sviestu, pievienojot miltus un, visu nepārtraukti maisot, viegli apgrauzdējot apmēram 2 minūtes. Turpinot nepārtraukti maisīt (lai neizveidotos kunkuļi), pakāpeniski pievieno siltu pienu (!) un vāra tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un pēc garšas pievieno sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu;
  • cepamo trauku un tā sānu malas iesmērē ar sviestu un izkaisa ar rīvmaizi;
  • lielā traukā liek ziedkāpostu rozetes, pievieno gabaliņos sagrieztu speķi, rīvētu sieru, Bešamela mērci, viegli sakultu olu (pēc vēlēšanās), sāli, piparus un visu kārtīgi izmaisa;
  • iegūto masu liek cepamajā traukā un viegli piespiež pie pamatnes un sānu malām. Virspusi pārkaisa ar rīvētu sieru un rīvmaizi;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 0C apmēram 20 minūtes jeb kamēr virspuse ir zeltaini brūna. Atstāj atdzist turpat cepeškrāsnī;
  • pasniedz viegli siltu.

Labu apetīti!

Sformato di cavolfiore, speck e besciamella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: