Turku zirņu zupa ar brokoļiem un anšoviem (Zuppa di ceci con broccoli e acciughe)

Food_Zuppa di ceci, broccoli, acciughe

Ziemas perioda pākšaugu – dārzeņu zupa, kas tradicionāli tiek pasniegta karstā veidā ar viegli grauzdētas baltmaizes šķēlēm, kas apslacītas ar olīveļļu un pārkaisītas ar kaltētu sicīliešu oregano.

Kā papildus sastāvdaļas tiek izmantotas vai nu sālīto anšovu filejas (piekrastes, īpaši Katānijas, zonās), vai arī sicīliešu desiņas, kūpināta gaļa, u.c. (kalnu zonās). Gatava zupa pēc vēlēšanās var tikt pārkaisīta ar rīvētu pekorīno vai parmezāna sieru.

Pēc vēlēšanās zupai var tikt pievienota arī maza izmēra pasta, tomātu koncentrāts, lapu bietes, u.c. Turku zirņi un brokoļi var tikt izmantoti dažādās proporcijās.

Ļoti labi tā garšo arī aukstā veidā!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 300 gr kaltētu turku zirņu;
  • 600 gr brokoļu, sadalītu nelielās rozetēs (var izmantot arī lapu bietes);
  • 1 neliels sarkanais sīpols, smalki sakapāts;
  • 1 ķiploka daiviņa, smalki sakapāta;
  • 2 krustnagliņas (pēc vēlēšanās);
  • 3 – 4 sālītu anšovu filejas eļļā;
  • olīveļļa;
  • sāls, pipari;
  • grauzdētas maizes šķēles, kas apslacītas ar olīveļļu un pārkaisītas ar kaltētu sicīliešu oregano.

Pagatavošana:

  • turku zirņus pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties vismaz 12 stundas. Pēc tam tos notīra (noloba) no atdalījušās miziņas un noskalo zem tekoša auksta ūdens;
  • turku zirņus pārlej ar tīru aukstu ūdeni, pievieno krustnagliņas (ja izmanto) un liek vārīties uz mērenas uguns liesmas līdz tie ir gatavi (apmēram 1.5 – 2 stundas). Ja nepieciešams, tad vārīšanās laikā pievieno papildus karstu ūdeni;
  • vieglā sālsūdenī vai tvaicējamā katlā liek vārīties brokoļus līdz tie ir daļēji gatavi (apmēram 5 minūtes);
  • tikmēr citā katliņā nelielā daudzumā olīveļļas apcep smalki sakapātus sīpolu un ķiploka daiviņu. Kad tie ir ieguvuši zeltainu nokrāsu, pievieno anšovu filejas un ar koka karoti visu saspaida viendabīgā masā. Pievieno daļēji gatavās un nosusinātās brokoļu rozetes un visu turpina sautēt vēl apmēram 5 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno papildus karstu ūdeni;
  • pievieno gatavos turku zirņus, sāli un piparus pēc garšas un visu nepārtraukti maisot, turpina sautēt vēl apmēram 5 minūtes. Kad zupa ir gatava, katlam uzliek vāku un ļauj brīdi nostāvēties;
  • tikmēr, ja vēlas, viegli apgrauzdē maizes šķēles, pārslaka ar olīveļļu un kaltētu sicīliešu oregano;
  • zupu pasniedz viegli karstu ar grauzdētas maizes šķēlēm.

Labu apetīti!

Zuppa_Ceci_broccoli_acciughe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: