Pasta ar turku zirņiem (La pasta e ceci)

Food_Pasta_ceci

Pasta ar turku zirņiem agrāk ir bijis viens no sicīliešu zemnieku un lauksaimnieku ziemas perioda pirmajiem ēdieniem, kas, papildināts ar olīveļļu un viegli grauzdētu baltmaizes šķēli, varēja tikt pasniegts arī kā pamatēdiens. Ļoti sātīgs ēdiens!

Tas var tikt pagatavots dažādos veidos: baltā vai sarkanā veidā (ar vai bez tomātu mērces), maigā vai pikantā veidā, šķidrs vai pabiezs, veģetārā veidā (ar lapu bietēm, spinātiem) vai ar gaļu, u.c. Tā sastāvā var tikt izmanotas dažādas papildus sastāvdaļas – burkāni, selerija, tomātu pasta, cauraugusi gaļiņa, savvaļas fenhelis, rozmarīns, u.c.

Līdzīgi kā cūku pupu krēmzupa šis ir viens no tēvu jeb Sv.Džuzepes (San Giuseppe) dienas svētku ēdieniem.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr kaltētu turku zirņu;
  • 240 gr maza izmēra pastas;
  • 1 neliels sīpols, sasmalcināts mazos gabaliņos;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • rozmarīna zariņš;
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • viegli grauzdētas svaigas baltmaizes šķēles;
  • papildus pēc izvēles – 1 burkāns, 1 selerijas kāts, 200 ml tomātu mērces, 120 gr cauraugušas gaļiņas, savvaļas fenhelis.

Pagatavošana:

  • turku zirņus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj vismaz uz 12 stundām mērcēties. Kad norādītais laiks ir pagājis, tos noskalo zem tekoša auksta ūdens un atdala no miziņas, kas būs sākusi lobīties;
  • turku zirņus pārlej ar tīru aukstu ūdeni un uz mērenas uguns liesmas liek vārīties līdz tie ir gandrīz gatavi (atkarībā no zirņu veida tas var aizņemt 1- 2.5 stundas). Vārīšanās laikā nosmeļ putas. Pēc vēlēšanās – nosmeļ vienu trešo daļu zirņu un sablenderē viendabīgā masā, pievieno pārējiem zirņiem un visu kārtīgi izmaisa;
  • tikmēr sasmalcina sīpolu un kopā ar veselu ķiploka daiviņu (pēc vēlēšanās papildus var pievienot smalki sakapātus burkānus, selerijas kātus, cauraugušas gaļas gabaliņus un rozmarīnu) apcep uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas. Pievieno turku zirņiem, kas ir gandrīz gatavi un pavāra vēl pāris minūtes. Ja vēlas, pievieno arī tomātu mērci;
  • tikmēr citā katlā vieglā sālsūdenī novāra pastu līdz tā ir gandrīz gatava;
  • kad pasta ir gandrīz gatava (vēl drusku cieta), to pievieno turku zirņiem un pavāra vēl 1 – 2 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • pasniedz tiklīdz gatava – karstu, pārslacītu ar olīveļļu, pārkaisītu ar sieru un papildinātu ar viegli grauzdētu svaigas baltmaizes šķēli.

Labu apetīti!

Pasta_ceci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: