Čerimoja (Annona)

Food_Annona cherimola

Kā jau katru gadu apmeklējot Zaferānas pilsētā notiekošos Oktobra svētkus (itāļu val.: Ottobrata Zafferanese), arī šogad pamanīju, nogaršoju un iegādājos ko jaunu.

Izrādās, ka Sicīlijas austrumu piekrastē sev labvēlīgus augšanas apstākļus ir atradis vēl viens eksotisks auglis (tāpat kā avokado, feijoa, mango, liči, un ne tikai) – čerimoja.

Lielākā daļa tirgotāju neko daudz par šo augli nezina, pat tā nosaukums ir norādīts neprecīzi vai pat nepareizi, taču viņi labprāt dalās ar to un ļauj nogaršot. Savukārt, atsevišķi tirgotāji, kas ir arī šī augļa audzētāji, zināja ne tikai pastāstīt par šo augli (itāļu val.: l’annona vai anona), bet arī labprāt paskaidroja, kāpēc pirms 5 – 10 gadiem uzsāka tos audzēt tradicionālo sicīliešu apelsīnu un citronu vietā. Un šādu eksotisko augļu audzētāju kļūst arvien vairāk, kas nozīmē, ka tuvākajos gados piedāvājums kļūs arvien plašāks. Gaidīsim!

Vispārīgi par čerimojas augli:

  • augļa zinātniskais nosaukums: annona cherimola;
  • izcelsmes reģions: Dienvidamerikas Andu kalnu teritorija 700 – 2400 m.v.j.l. – Peru (pazīstams kopš inku laikiem), Kolumbija, Ekvadora, Bolīvija. Tiek audzēti arī zemākās un karstākās vietās (ielejās) – Brazīlijā, Argentīnā, Čīlē, Meksikā, Venecuēlā, Floridas dienvidos, Austrālijā, Indijā, Filipīnās, Šrilankā, Havaju salās, Dienvidāfrikā, Somālijā, Vidusjūras reģiona valstīs (Spānijā, Portugālē, Izraēlā, Itālijā, Ēģiptē, Lībijā, Alžīrijā), u.c.;
  • konusveida vai sirds formas zaļas krāsas auglis, kura garums var sasniegt 20 cm, platums 10 cm un vidējais svars ir 150 – 500 gr (max 2.7 kg);
  • miza ir cieta un nelīdzena (zvīņaina). Auglim arvien vairāk nogatavojoties, tā iekrāsojas brūnā krāsā (pigmentācija) un, tādējādi, tas atgādina čiekuru;
  • nobrieduša augļa mīkstums atgādina avokado mīkstumu (balta krēmveida masa), bet garša kaut ko starp ananāsu, zemenēm, mango, banānu un saldo krējumu. Tieši tāpēc šis augļukoks tiek saukts arī par “saldējuma koku”;
  • augļa vidū atrodas 10 – 40 brūnas vai melnas krāsas sēklas, kas atgādina pupiņas un kuras nekādā gadījumā nedrīkst ēst. Tās ir indīgas!
  • čerimojai ir vairāk kā 120 šķirnes, no kurām visizturīgākā un populārākā ir Annona cherimola;
  • čerimojas augļi no koka tiek novākti negatavi, cieti. Pēc tam tiek nogatavināti istabas temperatūrā un kad sasnieguši gatavību (pazīmes: auglis no ārpuses arvien vairāk iekrāsojas brūnā krāsā, pakratot ir dzirdama no mīkstuma atdalījušos sēkliņu skaņa un jūtams spēcīgs aromāts), 3 – 4 dienas var tikt uzglabāti ledusskapī (katru augli vēlams ietīt papīra dvielī). Uzmanību – pārāk gatavi augļi nav izmantojami uzturā, jo cukura fermentācijas dēļ to mīkstums kļūst brūns un šķebinoši salds;
  • čerimojas koks sāk ražot augļus pēc apmēram 3 – 5 gadiem;
  • pats koks ir apmēram 3 – 9 m augsts ar divrindu 7 – 15 cm garām un 4 – 9 cm platām ovālas formas lapām, kas segtas ar tādām kā pūciņām. Tam patīk silts un mitrs klimats (subtropu un mērenā klimata zonas), tas ir praktiski mūžzaļš, nav prasīgs attiecībā pret augsni;
  • ziedi ir dzeltenīgi – bāli zaļā krāsā, gaļīgi, apmēram 3 cm gari un sastāv no 3 ārējām un 3 iekšējām ziedlapām. Izvietoti lapām pretējā virzienā pa vienam vai grupiņās pa trijiem un tiem piemīt ļoti spēcīgs aromāts;
  • Sicīlijā augļa nobriešana sākas Augusta beigās – Septembrī un raža tiek novākta Septembra beigās – Decembra vidū.

Annona cherimola

Pielietojums:

  • nobrieduša augļa mīkstumu var ēst svaigā veidā ar karoti – augli pārgriež uz pusēm, izņem sēkliņas un pēc vēlēšanās tā mīkstumu apslaka ar citrona sulu, lai vēl vairāk izceltu augļa garšu;
  • var pievienot salātiem, mērcēm un dzērieniem;
  • var pagatavot dažādus desertus, piem., saldējumu, šerbertu, želejas, marmelādes;
  • var pagatavot raudzētu alkoholisko dzērienu;

Ietekme uz veselību:

  • čerimoja ir bagāta ar A, B6 un C vitamīniem, magniju, kalciju, kāliju, dzelzi, varu un bagātīgi satur šķiedrvielas;
  • augļa mīkstums veicina mātes piena veidošanos pēcdzemdību periodā;
  • no grauzdētām sēklām var pagatavot spēcīgu vemšanas un caurejas veicināšanas līdzekli. Sajaucot ar taukvielām, to var izmantot cīņai pret utīm un ādas parazītiem;
  • no saknēm un mizas var pagatavot tēju, ko lieto kā temperatūru pazeminošu un nomierinošu līdzekli stresa gadījumos;
  • sasmalcinātas lapas var klāt virsū dažādām rētām un čūlām, var pievienot vannām, lai palīdzētu reimatisko sāpju gadījumā.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: