Kartupeļu kroketes (Cazzilli o crocchete di patate)

Food_Crocchette di patate

Kartupeļu kroketes (itāļu val.: crocchete di patate alla palermitana, sicīliešu dialektā: cazzilli) tieši tāpat kā turku zirņu miltu plācenīši (itāļu val.: panelle di ceci) ir viens no Palermo zonas tradicionālajiem ielu ēdieniem.

Tās tiek gatavotas eļļā ceptā veidā turpat uz ielas no pavisam vienkāršām sastāvdaļām – kartupeļiem, sasmalcinātiem pētersīļiem (piparmētru lapiņām), sāls un pipariem.

Palermo tās tiek uzskatītas par uzkodu un tiek pasniegtas starp svaigas baltmaizes pusītēm, taču tās var tikt pasniegtas arī kā dārzeņu otrais ēdiens, apslacītas ar svaigi spiestu citronu sulu un papildinātas ar svaigiem lapu salātiem, sieru, šķiņķi.

Palermo tradicionālā recepte to neparedz, taču kartupeļu kroketes var tikt arī panētas un pagatavotas ar siera un šķiņķa pildījumu. Šāds variants noteikti garšos bērniem, tāpēc iesaku pamēģināt!

Nepieciešams (4 pers.):

  • pamatmasai:
    • 1 kg miltainu kartupeļu;
    • 100 – 150 gr pekorīno vai parmezāna siera, smalki sarīvēts;
    • bunte pētersīļu, smalki sasmalcināti;
    • 2 olu dzeltenumi (pēc vēlēšanās);
    • 1 ķiploka daiviņa, smalki sasmalcināta (pēc vēlēšanās);
    • sāls, svaigi malti melnie pipari;
    • 2 – 3 ēd.k. miltu vai rīvmaizes, ja nepieciešams;
  • pildījumam (pēc vēlēšanās):
    • 150 gr kūstoša siera (piem., mocarella), sagriezta nelielās strēmelītēs;
    • 50 gr vārīta šķiņķa, sagriezta nelielās strēmelītēs;
  • panējumam (pēc vēlēšanās):
    • 2 – 3 olas, sakultas;
    • rīvmaize;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  • kartupeļus ar visu mizu novāra vieglā sālsūdenī līdz tie ir gatavi. Notecina un atdzesē. Var pagatavot arī iepriekšējā vakarā, lai tie būtu pilnībā atdzisuši un viss liekais šķidrums iztvaikojis;
  • sasmalcina pētersīļus;
  • ja izmanto pildījumu, tad mocarellas sieru un vārīto šķiņķi sagriež apmēram 3 cm garās strēmelītēs;
  • palielā traukā ievieto putrā saspaidītus kartupeļus (tiem ir jābūt viendabīgiem, bez gabaliņiem), pievieno rīvētu sieru, sasmalcinātus pētersīļus, olu dzeltenus (ja izmanto), sasmalcinātu ķiploka daiviņu (ja izmanto), sāli un piparus pēc garšas un visu sastrādā viendabīgā masā. Ja šķiet, ka kartupeļu pamatmasa ir par mīkstu, pievieno nedaudz miltu vai rīvmaizi;
  • rokas iesmērē ar olīveļļu un sāk veidot kartupeļu kroketes, kurām ir jābūt apmēram pirksta lielumā – ņem nelielu daļu kartupeļu masas un liek vienā rokā, tai pa virsu liek mocarellas siera strēmelīti un šķiņķa gabaliņu (ja izmanto pildījumu) un pa virsu tādu pašu kartupeļu pamatmasas daļu. Ar abām rokām, visu viegli saspiežot un rullējot, veido apmēram 8 cm garu un 3 cm platu kartupeļu kroketi. Līdz cepšanai tās kārto vienu otrai blakus uz liela šķīvja vai paplātes;
  • ja kroketes vēlas panēt, tad vispirms tās apvārta sakultās olās un pēc tam rīvmaizē;
  • kroketes liek cepties iepriekš sakarsētā eļļā līdz tās iegūst zeltaini brūnu nokrāsu;
  • kārto uz virtuves papīra dvieļiem notecināties no liekā eļļas daudzuma un pasniedz nekavējoties – karstas!!! – ar svaigu baltmaizi vai apslacītas ar citronu sulu un papildinātas ar svaigiem lapu salātiem, sieru, šķiņķi.

Labu apetīti!

Patate_Crocchette

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: