Kartupeļu – šķiņķa pīrāgs (Torta salata di patate e prosciutto cotto)

Food_Torta salata_Patate_prosciutto_formaggio

Viegli un ātri pagatavojams pīrāgs, kas var tikt pasniegts siltā vai aukstā veidāpamatēdiens.

Var tikt pagatavots iepriekš, jo vēlreiz uzsildīts cepeškrāsnī kļūst vēl garšīgāks – tā garoza kļūst kraukšīgāka un pildījums vēl aromātiskāks.

Nepieciešams (cepamā trauka diametrs 24 cm):

  • mīklai:
    • 300 gr miltu (es izmantoju plēkšņu jeb speltas kviešu miltus, itāļu val.: farina di kamut);
    • 100 ml ūdens;
    • 60 – 80 ml olīveļļas;
    • šķipsniņa sāls.
  • pildījumam:
    • 3 vidēji lieli kartupeļi;
    • 1 neliels sīpols;
    • 100 gr vārīta šķiņķa, sagriezta nelielos kubiņos;
    • 100 – 150 gr mīksta siera, piem., mocarella (es izmantoju 100 gr mocarella un nedaudz rīvētu pekorīno sieru);
    • 150 ml saldā krējuma;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • pagatavo mīklu, visas mīklas sastāvdaļas sastrādājot viendabīgā masā. No iegūtās masas izveido bumbu, pārklāj to ar pārtikas plēvi un uz apmēram 1 stundu ievieto ledusskapī;
  • tikmēr nomizo kartupeļus, sagriež tos nelielos kubiņos un liek vārīties vieglā sālsūdenī līdz tie ir mīksti. Notecina;
  • uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep smalki sakapātu sīpolu;
  • kartupeļu kubiņus liek traukā un viegli saspaida, pievieno iepriekš apcepto sīpolu, kubiņos sagrieztu šķiņķi, nelielos gabalos sadalītu mocarellas sieru, saldo krējumu, sāli un piparus pēc garšas un visu sajauc viendabīgā masā;
  • galda virsmu nokaisa ar miltiem un no ledusskapja izņemto mīklas masu izrullē apmēram 0.5 cm biezumā;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu vai eļļu un pavisam viegli izkaisa ar miltiem. Liek tajā izrullēto mīklas masu, īpaši uzmanīgi to piespiežot pie sānu malām, un piepilda ar pildījumu. Vienmērīgi nolīdzina to;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 0C apmēram 30 minūtes. Pīrāga sānu malām un pamatnei ir jābūt kraukšķīgai, bet virspusei – zeltaini brūnai;
  • gatavam pīrāgam ļauj nedaudz nostāvēties un pēc tam to pasniedz sagrieztu šķēlēs siltā vai aukstā veidā.

Labu apetīti!

Torta salata_Patate_prosciutto_formaggio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: