Sarkano sīpolu marmelāde (Marmellata di cipolle rosse)

Food_Marmellata di cipolle rosse

Īpaša marmelāde, kurai noteikti vajadzētu būt mājās vismaz 1 – 2 burciņām.

Kāpēc tā ir tik īpaša? Tāpēc, ka sarkano sīpolu marmelādes saldsskābā garša lieliski sader ar tādiem rudens sezonas augļiem kā vīģes, āboli un bumbieri (var tikt pasniegta kā oriģināla uzkoda!), viegli grauzdētu maizi (bruschettu), dažādiem spēcīgas garšas noturētiem sieriem (piem., provolone, parmezāna sieru, pekorīno, kūpinātiem sieriem), vārītu vai grilētu gaļu, īpaši cūkgaļu un savvaļas gaļu. Iesaku pamēģināt!

Marmelādes pagatavošanai tiek izmantoti sarkanie sīpoli, kas ir daudz saldāki nekā parastie baltie sīpoli, sarkanvīns, sarkanvīna etiķis, balzāmetiķis un dažādas garšvielas (lauru lapas, krustnagliņas, kanēļa standziņas). Pēc vēlēšanās tās sastāvā var tikt izmantoti arī medus, pavisam nedaudz brendija vai konjaka, rozīnes, ciedru rieksti, mandeļu skaidiņas, sasmalcināts timiāns vai rozmarīns, melnie pipari, čili pipari.

Pēc pagatavošanas marmelādi apmēram mēnesi ieteicams noturēt slēgtā veidā un tikai tad ļauties tās baudīšanai. Pēc atvēršanas vēlams izlietot 3 – 4 dienu laikā, tāpēc ieteicams to pildīt salīdzinoši nelielos trauciņos. Uzglabā ledusskapī.

Nepieciešams (4 burciņas pa 250 ml):

  • 1 kg sarkano sīpolu;
  • 500 – 600 gr cukura;
  • 250 ml sausa sarkanvīna (var izmantot arī baltvīnu);
  • 250 ml sarkanvīna etiķa (var izmantot arī baltvīna etiķi);
  • 50 ml balzāmetiķa;
  • 2 – 3 lauru lapas;
  • 6 krustnagliņas (pēc vēlēšanās);
  • 150 gr rozīņu (pēc vēlēšanās);
  • 2 – 3 kanēļa standziņas (pēc vēlēšanās);
  • šķipsniņa rupjās sāls.

Pagatavošana:

  • sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlēs;
  • sīpolus kārto lielā traukā, pievieno cukuru, garšvielas (lauru lapas, krustnagliņas, kanēļa standziņas, rupjo sāli), rozīnes, visu pārlej ar sarkanvīnu, vīna etiķi, balzāmetiķi un kārtīgi izmaisa;
  • trauku pārsedz ar pārtikas plēvi un vismaz uz 6 stundām novieto tumšā un vēsā vietā, ik pa laikam apmaisot. Pašās beigās no sīpolu masas izņem visas garšvielas (lauru lapas, krustnagliņas, kanēļa standziņas), jo sīpoli jau būs uzņēmuši visu nepieciešamo aromātu;
  • sīpolus pārliek katliņā un uz zemas uguns liesmas vāra tikmēr, kamēr marmelāde ir sasniegusi vajadzīgo konsistenci (apmēram 60 minūtes). Gatavības pakāpi pārbauda nedaudz marmelādes uzpilinot uz šķīvīša – ja šķīvīti pagriežot marmelāde noslīd / notek lēnām, tad tā ir gatava;
  • kamēr vārās marmelāde, tikmēr veic trauciņu un vāciņu sterilizāciju, tos pāris minūtes pavārot verdošā ūdenī un pēc tam kārtīgi nosusinot;
  • karstu marmelādi pilda iepriekš sterilizētajos trauciņos. Stingri aizvāko tos, apgriež otrādi un ļauj tiem pilnībā atdzist;
  • uzglabā tumšā un vēsā vietā (ideāli, ja no kārdinājuma atvērt burciņu spēj atturēties 1 mēnesi);
  • pēc atvēršanas vēlams izmantot 3 – 4 dienu laikā. Uzglabā ledusskapī.

Labu apetīti!

Marmellata di cipolle rosse

One Trackback to “Sarkano sīpolu marmelāde (Marmellata di cipolle rosse)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: