Risoto ar fenheli un safrānu (Risotto ai finocchi e zafferano)

Food_Risotto_finocchi_zafferano

Īpaši maigs pirmais ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir fenhelis un safrāns. Pēc vēlēšanās tas var tikt papildināts ar kādu no sieriem (parmezāna, robiolas, gorgonzolas sieru) un riekstiem (mandelēm, valriekstiem).

Citādāks, īpašāks un maigāks pirmais ēdiens. Veģetāriešu ēdiens.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr rīsu (piem., Carnaroli, Arborio);
  • 2 vidēji lieli sīpoli, smalki sakapāti;
  • 3 vidēji lieli fenheļi;
  • 1 – 2 paciņas safrāna;
  • karsts dārzeņu buljons pēc nepieciešamības;
  • parmezāna siers, smalki sarīvēts;
  • pētersīļi, smalki sakapāti (pēc vēlēšanās);
  • 1 gl sausa baltvīna (pēc vēlēšanās);
  • 50 gr mandeļu un valriekstu (pēc vēlēšanās);
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • sīpolus nomizo un sakapā mazos gabaliņos;
  • fenheli nomazgā un sagriež nelielos gabaliņos vai strēmelītēs;
  • liek vārīties un tur nepārtraukti siltu dārzeņu buljonu;
  • uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep smalki sakapātus sīpolus. Kad tie ir ieguvuši viegli zeltainu nokrāsu, pievieno fenheli un visu turpina sautēt apmēram 5 – 10 minūtes. Pievieno rīsus un viegli apgrauzdē tos, neaizmirstot nepārtraukti maisīt;
  • tiklīdz rīsi ir apgrauzdēti, pievieno baltvīnu un ļauj tam izgarot. Pēc tam pakāpeniski pa glāzei pievieno karstu dārzeņu buljonu un sautē tikmēr, kamēr rīsi ir gandrīz gatavi, neaizmirstot tos nepārtraukti maisīt (nākamo glāzi buljona pievieno tikai tad, kad iepriekšējais ir uzsūcies). Pašās beigās pievieno nelielā daudzumā karsta buljona izšķīdinātu safrānu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • noņem no uguns, pievieno sieru, sasmalcinātus pētersīļus (ja izmanto) un visu kārtīgi izmaisa;
  • uzliek vāku un ļauj nostāvēties apmēram 2 minūtes;
  • pasniedz siltu pārkaisītu ar sieru un sasmalcinātiem riekstiem.

Labu apetīti!

Risotto_Finocchi_zafferano

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: