Pistāciju pesto (Pesto di pistacchi)

Food_Pesto di pistacchi

Ar pistācijām Sicīlijas vietējie iedzīvotāji tika iepazīstināti arābu valdīšanas laikā un kopš tā laika sicīliešiem ir īpaša attieksme pret tām. Tik īpaša, ka reizēm gribas teikt – svēta!

Un nav jau brīnums, jo izrādās, ka sicīliešu pistācijas ir īpašas. Katānijas zonā esošajā Brontes pilsētā tās tiek sauktas par “zaļo zeltu”, jo ir īpaši augstvērtīgas un izteikti zaļas krāsas. 2009. gadā Brontes pistācijām tika piešķirts aizsargājamas izcelsmes produkta statuss. Tās ietilpst daudzu un dažādu ēdienu sastāvā.

Pistāciju pesto ir visvienkāršākais un ātrākais veids, kā pistācijas var tikt pagatavotas un izmantotas pirmo un otro ēdienu sastāvā.

Zemāk pievienotā ir pamatrecepte (pistācijas, eļļa, sāls, pipari), kas pēc vēlēšanās var tikt papildināta ar ar ķiploka daiviņu, mandelēm, valriekstiem vai ciedru riekstiem dažādās proporcijās (piem., 200 gr pistāciju : 100 gr citu riekstu), rīvētu parmezāna, pekorīno vai caciocavallo sieru (piem., uz 200 gr pistāciju pievieno apmēram 50 gr siera), pāris bazilika lapiņām, u.c.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 200 gr nesālītu, lobītu pistāciju;
  • 50 ml olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • pistācijas vienu pa vienai atbrīvo no čaulas un violetās miziņas (to visvieglāk ir izdarīt pistācijas uz pāris minūtēm iemērcot vārošā ūdenī);
  • pistācijas liek piestā un, pa druskai pievienojot olīveļļu, sastrādā viendabīgā konsistencē. Pēc garšas pievieno sāli un piparus un, ja izmanto, arī pārējās sastāvdaļas. Iegūtajai masai ir jābūt pabiezai;
  • slēgtā traukā uzglabā ledusskapī vai saldētavā un izmanto pēc vajadzības.

Labu apetīti!

Saistītie raksti:

2 Trackbacks to “Pistāciju pesto (Pesto di pistacchi)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: