Dzeltenais arbūzs (L’anguria gialla)

Food_Anguria gialla

Vasaras sezonā arbūzs ir viens no tiem augļiem, kas ne tikai veldzē slāpes, bet arī atsvaidzina un attīra organismu. Sicīlijā tas ir lielā cieņā, īpaši Jūlija, Augusta un Septembra mēnešos, kad ienākas to raža! Tas tiek pārdots ir visur (uz ielām, tirgū, veikalos) un izmantots dažādos veidos – svaigā veidā vai dažādu ēdienu sastāvā (salātu, desertu, dzērienu). Īpaši populārs ir par godu 15.augusta svētkiem gatavotais sicīliešu deserts – arbūza pudiņš (itāļu val.: il gelo di mellone), kura galvenās sastāvdaļas ir arbūza sula, šokolādes un pistāciju gabaliņi un svaigi jasmīnu ziedi dekorēšanai.

Sicīlijā ir pieejami dažādu formu un krāsu arbūzi. Visizplatītākie ir mums tik pierastie apaļie arbūzi ar sarkanu mīkstumu, taču pēdējā laikā arvien plašāk sastopami ir arī apaļie arbūzi ar dzeltenu mīkstumu.

Dzeltenais arbūzs ir hibrīdšķirne, kas esot radīta Āzijā (Ķīnā), savstarpēji sakrustojot savvaļā augošo neēdamo dzeltenās krāsas arbūzu un mums tik pierasto sarkano arbūzu. Tā rezultātā tika iegūts mazāka izmēra ēdams dzeltena mīkstuma arbūzs. Sicīlijā šis arbūzs tiek saukts ne tikai par “japāņu arbūzu” (itāļu val.: anguria / cocomero giapponese), apliecinot tā aziātisko izcelsmi, bet arī par “ananāsveida arbūzu” (itāļu val.: coco – ananas), kas saistīts ar tā atstāto pēcgaršu, kas tik ļoti līdzinās ananāsam.

Dzeltenā arbūza īpašības salīdzinājumā ar sarkano arbūzu:

  • mazāka izmēra (pieder mini arbūzu kategorijai, parasti tie sver līdz 4 – 5 kg, kamēr sarkanie arbūzi – līdz 15 kg);
  • plānāka miza un proporcionāli lielāka mīkstuma daļa;
  • mīkstums satur mazāk sēklu;
  • mīkstums ir maigs un sulīgs, dzeltenas krāsas (dzelteno krāsu tam piešķir antioksidants – beta karotīns, kamēr sarkanajiem arbūziem to krāsu piešķir antioksidants likopēns);
  • aromāta ziņā tie līdzinās sarkanajiem arbūziem, taču garšas ziņā tie var būt sākot no mazāk saldiem līdz pat medus saldiem (atkarīgs no to augšanas un novākšanas apstākļiem). Raksturīga viegla ananāsa pēcgarša;
  • uzskatāmi par lielisku diētisku, atsvaidzinošu, organismu attīrošu un slāpes veldzējošu produktu, jo satur mazāk kaloriju, mazāk cukuru un tikpat daudz ūdens kā sarkanie arbūzi (100 gr produkta satur apmēram 95% ūdens);
  • satur A (beta karotīnus) un C vitamīnu un minerālvielas – kāliju, magniju, dzelzi, kalciju, u.c.

Itālijā to audzēšana ir attīstīta Sicīlijā (Agridžento un Sirakūzu zonās) un Bazilikātā.

Tirdzniecībā ir pieejami divu veidu dzeltenie arbūzi:

  • ar zaļu un svītrainu mizu;
  • ar nelieliem dzeltenīgiem punktiņiem.

Dzeltenais arbūzs var noderēt vasaras dārza svētku un ballīšu laikā, lai dažādiem augļu salātiem piešķirtu krāsainību un pārsteigtu un iepriecinātu ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos.

Saistītie raksti:

One Trackback to “Dzeltenais arbūzs (L’anguria gialla)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: