Saulē kaltēti ķiršu tomātiņi (Pomodorini ciliegino essiccati al sole)

Food_Pomodorini ciliegino secchi

Saulē kaltēti tomāti ir viena no sicīliešu senākajām un tradicionālākajām uzkodām, kas, papildināti ar dažādām garšvielām (sāli, oregāno, pētersīļiem, ķiploku daiviņām, čili pipariem, kaperiem) un svaigas baltmaizes šķēli, var aizstāt pat veselu ēdienreizi.

Sicīlijā tomātu kaltēšana tiek veikta Jūnija beigās – Augusta sākumā, kad saule ir ļoti karsta un valdošie vēji ļoti spēcīgi.

Tā tiek uzsākta agri no rīta un tiek veikta brīvā dabā. Tomāti tiek pārgriezti uz pusēm, pārkaisīti ar rupjo sāli un, novietojot uz restēm vai sieta, tiek atstāti saulē un vējā uz apmēram 2 – 3 dienām (pēc 2 dienām tie tiek apgriezti otrādi). Šo dienu laikā tie dabiskā ceļā pakāpeniski zaudē savu mitrumu, kā rezultātā to smaržas un garžas īpašības vēl vairāk pastiprinās. Lieki piebilst, ka Pakīno ķiršu tomātiņi jau paši par sevi ir īpaši (daudz saldāki) un vēl īpašāki tie kļūst kaltētā veidā!

Kad tie ir izžuvuši, tomāti uz pāris sekundēm tiek iemērkti vārošā ūdenī (sterilizācijai un lai abrīvotos no liekās sāls) un pēc tam izkārtoti nosusināties. Kad tie ir nožuvuši, tie var tikt uzglabāti vēlākam laikā vakuuma maisiņos vai izmantošanai uzturā tuvākajā laikā – konservētā veidā, papildināti ar dažādām garšvielām un pārlieti ar olīveļļu.

Noderīgi zināt – kaltētu tomātu ēšana novērš saslimstības risku ar dažādām ļaundabīgām slimībām (tomāti satur dabisko antioksidantu likopēnu).

Nepieciešams:

  • ķiršu tomātiņi, pārgriezti uz pusēm;
  • rupjā sāls;
  • olīveļļa;
  • karsta saule un spēcīgs vējš.

Pagatavošana:

  • ķiršu tomātiņus nomazgā un nosusina. Pārgriež uz pusēm tā, lai to puses paliktu savienotas (neatdalām vienu no otras pilnībā) un kārtojam uz sieta;
  • ķiršu tomātiņu pusītes pārkaisa ar rupjo sāli un novieto saulē. Kaltēšanas process ir atkarīgs no tomātu lieluma un šķirnes un laika apstākļiem, bet Sicīlijā vidēji tās ir 2 – 3 dienas;
  • kad tomāti ir izžuvuši, tos uz pāris sekundēm (20 – 25 sec) iemērc vārošā ūdenī (vai noskalo etiķī) un pēc tam kārto uz dvieļiem nosusināties istabā vai ne vairāk kā uz 1 stundu izliek ārā saulē;
  • kad tomāti ir nožuvuši, tos apslaka ar pavisam nedaudz olīveļļu un kārto vakuuma maisiņos, ja vēlas uzglabāt vēlākam laikam (uzglabā saldētavā), vai stikla traukos, ja vēlas izmantot uzturā tuvākajā laikā (pēc 1 mēneša noturēšanas). Šajā gadījumā tos papildina ar dažādām garšvielām (sāli, ķiploku daiviņām, čili pipariem, pētersīļiem, baziliku, kaperiem) un pārlej ar olīveļļu.

Labu apetīti!

P.S. Ja vēlaties iegādāties saulē kaltētus ķiršu tomātiņus, rakstiet uz e-pastu: iveta.bruno@inbox.lv

Saistītie raksti:

Pomodori_SecchiPomodorini ciliegino secchiPomodori_Secchi1Pomodorini ciliegino sott'olio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: