Zobenzivs ar tomātiem, olīvām un kaperiem (Pesce spada al pomodoro, olive e capperi)

Food_Pesce spada_olive_capperi

Viena no Sicīlijas un jo īpaši Mesīnas zonas tradicionālajām zivīm ir zobenzivs (arī kaltētas sālītas mencas, anšovi, u.c.). Tā ir Mesīnas zonas lepnums un gods, jo tieši tur vēsturiski tā ir ķerta, izmantojot harpūnas metodi.

Mesīnas zonā un Kalabrijā ļoti populārs tās pagatavošanas veids ir “alla ghiotta” jeb mērcē (itāļu val.: pesce spada alla ghiotta), kas sastāv no iepriekš apceptiem sīpoliem, seleriju kātiem, tomātiem gabaliņos, sicīliešu zaļajām olīvām, kaperiem un sasmalcinātiem svaigiem pētersīļiem.

Šī recepte – zobenzivs ar tomātiem, melnajām olīvām un kaperiem – ir viens no tās variantiem, kur sīpoli tiek aizstāti ar ķiplokiem, sicīliešu zaļās olīvas ar melnajām olīvām un svaigi pētersīļi ar īpaši aromātisko sicīliešu oregāno. Ļoti viegls, ātrs un aromātisks zobenzivs pagatavošanas veids, kur zobenzivs fileja saglabājas mīksta un sulīga. Lieliski sader ar svaigiem lapu salātiem, kartupeļiem, u.c.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 kg jeb 4 pabiezas zobenzivs šķēles:
  • 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • 3 ēd.k. sicīliešu sālīto kaperu, pirms tam noskaloti zem tekoša auksta ūdens un izmērcēti aukstā ūdenī;
  • 10 – 15 sicīliešu melnās olīvas, atbrīvotas no kauliņiem;
  • sicīliešu oregāno;
  • vismaz 400 ml tomātu mērces vai tomātu gabaliņos;
  • olīveļļa;
  • sāls, čili pipari;
  • papildus pēc izvēles – viens neliels sīpols, 1 gl sausa baltvīna, u.c.

Pagatavošana:

  • uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas pavisam nedaudz apcep sasmalcinātos ķiplokus. Pievieno olīvas, kaperus un oregano, un pēc 2 minūtēm arī tomātus gabaliņos. Sautē apmēram 5 – 10 minūtes jeb kamēr iztvaiko liekais šķidrums un mērce kļūst biezāka. Pēc garšas pievieno sāli un čili piparus;
  • pievieno zobenzivs šķēles un turpina sautēt vēl apmēram 5 – 10 minūtes (zivs šķēles apgroza no abām pusēm). Ja mērce ir kļuvusi pārāk bieza, pēc vajadzības pievieno karstu ūdeni;
  • pasniedzam tiklīdz gatavs.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: