Ar spinātiem un olām pildīta gaļas rulete (Polpettone ripieno di spinaci e uova)

Food_Polpettone con uova e spinaci

Viens no ģimenes svētdienas kopāsanākšanas vai Lieldienu tradicionālajiem gaļas otrajiem ēdieniem. Ziemas – pavasara perioda ēdiens, kad, gatavojot to cepeškrāsnī, siltums un aromāts izplatās pa visu māju.

Var tikt pagatavots ar visdažādāko pildījumu, piemēram, spinātiem vai jebkuriem citiem lapu dārzeņiem (lapu bietēm, cigoriņiem), rikotas sieru vai citiem sieriem, šķiņķi vai kūpinātu gaļu, olām.

Var tikt pagatavots sausā veidā ar krāsnī ceptiem dārzeņiem (kartupeļiem, burkāniem, zaļajiem zirnīšiem, seleriju kātiem, u.c.) vai pasniegts šķēlēs sagrieztā veidā ar tomātu mērci.

Nepieciešams:

gaļas pamatmasai:

  • 500 – 600 gr jauktas maltas gaļas (liellopa un cūkgaļas);
  • 100 gr rīvmaizes vai pāris šķēles maizes (izmērcētas pavisam nelielā daudzumā piena);
  • 100 gr pekorīno vai parmezāna siera;
  • 1 ola;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, rīvēts muskatrieksts.

pildījumam:

  • 150 gr vārīta šķiņķa, sagriezta plānās šķēlēs;
  • 100 gr kūpināta speķa viltotā zaķa ārpusei, sagriezta plānās šķēlēs (pēc vēlēšanās);
  • 100 gr siera, sagriezta plānās šķēlēs;
  • 400 gr spinātu vai jebkuru citu lapu dārzeņu;
  • 1 – 2 ķiploka daiviņas;
  • 3 olas, cieti novārītas;
  • olīveļļa

mērcei:

  • 750 ml tomātu mērces;
  • 1 ķiploka daiviņa vai 1 neliels sīpols, smalki sasmalcināti;
  • 100 – 200 gr zaļo zirnīšu;
  • apmēram 10 sicīliešu melnās olīvas;
  • 1 – 2 rozmarīna zariņi;
  • 1 bunte svaigu pētersīļu.

Pagatavošana:

  • liek vārīties olas līdz tās ir cieti novārījušās (apmēram 5 min.). Atdzesē un noloba tās;
  • zem tekoša auksta ūdens nomazgā lapu dārzeņus un kārtīgi nosusina tos;
  • tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep ķiploka daiviņas un pievieno iepriekš nomazgātos lapu dārzeņus. Viegli apcep tos, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pilnībā atdzesē;
  • pagatavo gaļas pamatmasu – viendabīgā masā sastrādā visas tās sastāvdaļas. Uz brīdi ievieto ledusskapī;
  • uz galda virsmas izklāj cepamo papīru un kārto uz tā gaļas pamatmasu taisnstūra formas veidā, vienmērīgi nolīdzina to (var izmantot mīklas rulli). Nākamajā kārtā liek vārītā šķiņķa šķēles, pēc tam siera šķēles, līdz visbeidzot iepriekš viegli apceptos dārzeņus, kuru vidū vienu otrai blakus izkārto cieti novārītās olas. Visu sarullē un ja vēlamies, no ārpuses pārklāj ar kūpinātā speķa šķēlēm. Īpašu uzmanību pievērš galiem un sānu malām, kurus cieši aizspiež kopā (ja nepieciešams, izmanto koka izbulīšus vai nosien ar auklu). Uz brīdi ievieto ledusskapī;
  • pagatavo mērci – nelielā daudzumā olīveļļas apcep ķiploka daiviņu vai smalki sagrieztu sīpolu, pievieno zaļos zirnīšus un, visu nepārtraukti maisot, sautē 5 minūtes. Pievieno tomātu mērci un sautē apmēram 10 – 15 minūtes, neaizmirstot pēc garšas pievienot sāli un piparus;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 45 minūtes, pirmās 20 minūtes viegli apbrūninot no visām pusēm un pēc tam pievieno mērci, sicīliešu melnās olīvas, rozmarīna zariņu un sasmalcinātus svaigus pētersīļus;
  • tiklīdz gatavs ļauj tam 10 – 15 minūtes nostāvēties izslēgtā cepeškrāsnī. Pasniedz siltu, sagrieztu šķēlēs. Lieliski sader ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.

Labu apetīti!

Polpettone farcito

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: