Mesīniešu pitoni (Pitoni messinesi)

Food_Pitoni messinesi

Mesīniešu pitoni (itāļu val.: calzoni messinesi, pitoni messinesi, sicīliešu dialektā: pituni missinisi) ir ļoti interesanta nosaukuma raudzētas mīklas eļļā vārīts izstrādājums, viens no Itālijas dienvidu reģionos populāro calzoni jeb panzarotti paveidiem.

Tas ir tradicionāli eļļā vārīts slēgtas pusmēness formas pīrāgs, kura galvenās sastāvdaļas ir endīvija, tomātiņi, caciocavallo siers un sālīto anšovu filejas gabaliņi. Pēc vēlēšanās tas var tikt pagatavots arī krāsnī ceptā veidā.

Endīvija (latīņu val.: cichorium endivia L.) ir cikoriju dzimtai piederošs nedaudz rūgtenas garšas augs (salāti), kas labvēlīgi iedarbojas uz veselīgu – mazina cukura līmeni, uzlabo gremošanu un asinsriti, satur neskaitāmus vitamīnus (A, K) un minerālvielas.

Šoreiz skatos, kā šo recepti gatavo katoļu mācītāju skolas galvenais pavārs!

Nepieciešams:

mīklai:

  • 150 gr cieto kviešu miltu;
  • 350 gr miltu, kas piemēroti picu pagatavošanai;
  • 50 ml olīveļļas;
  • 25 gr rauga;
  • 250 ml istabas temperatūras ūdens;
  • 10 gr sāls.

pildījumam:

  • 1 bunte endīvijas, noskalotas un sagrieztas nelielos gabaliņos;
  • 200 gr caciocavallo siera, sagriezts nelielos gabaliņos;
  • 100 gr ķiršu tomātiņu, sagriezti ceturtdaļās;
  • 50 gr sālītu anšovu filejas, noskalotas un sagrieztas nelielos gabaliņos;
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  • izšķīdinām raugu siltā ūdenī un ļaujam tam apmēram 30 min uzrūgt (izveidosies putaina masa);
  • izšķīdinām sāli nelielā daudzumā ūdens;
  • no izsijātiem miltiem izveidojam uzkalniņu, kura vidū ielejam ūdenī izšķīdināto raugu un pievienojam olīveļļu. Visu sastrādājam viendabīgā masā. Pievienojam ūdenī izšķidināto sāli un mīcām, kamēr izveidojas viendabīga masa. No iegūtās masas izveidojam bumbu, pārkaisām ar miltiem un pārklātu ar kokvilnas dvieli liekam siltā vietā uzrūgt uz apmēram 1.5 stundu jeb kamēr masa dubultojas;
  • tikmēr nomazgājam, nosusinām un sadalām nelielos gabalos endīviju, sagriežam sieru, tomātiņus un sālīto anšovu filejas gabaliņus. Visas sastāvdaļas ieberam lielā bļodā, pārlejam ar olīveļļu, pēc garšas pievienojam sāli un svaigi maltus melnos piparus, izmaisām un ļaujam nostāvēties (izdalīties liekais šķidrums, kuru pēc tam noliesim);
  • no uzrūgušās mīklas izveidojam 100 gr smagas nelielas bumbiņas, kuras pārklājam ar kokvilnas dvieli un siltā vietā ļaujam nostāvēties apmēram 30 minūtes;
  • katru mīklas bumbiņu izrullējam apmēram 20 – 25 cm diametrā un tās vidū liekam bagātīgi daudz iepriekš pagatavoto pildījumu (gatavošanas laikā endīvija saplaks!). Pārlokam uz pusēm un vispirms ar pirkstiem un pēc tam ar dakšiņu uzmanīgi aizspiežam sānu malas, lai cepšanās laikā pildījums nenāktu ārā;
  • liekam cepties iepriekš sakarsētā eļļā apmēram 5 minūtes vai iepriekš sasildītā cepeškrāsnī 200 – 220 0C apmēram 20 – 25 minūtes (pirms tam katru pīrāgu apsmērējam ar olīveļļu);
  • pasniedzam karstus, tiklīdz gatavi.

Labu apetīti!

Pitoni messinesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: