Aprikožu klafuti (Clafoutis alle albicocche)

Food_Clafoutis di albicocche

Ātrs un ļoti viegls franču izcelsmes (franču val.: clafoutis) svaigu augļu vai ogu deserts, kura galvenā sastāvdaļa ir dažādi sezonas augļi vai ogas, piemēram, vispopulārākais ir variants ar melnajiem ķiršiem, taču var tikt izmantotas arī aprikozes, persiki, āboli, bumbieri, plūmes, uc.

Svaigie augļi vai ogas tiek pārlieti ar mīklas masu un tālāk cepti uz pannas vai cepeškrāsnī. Deserts var tikt pasniegts siltā vai aukstā veidā, pēc vēlēšanās pārkaisīts ar pūdercukuru vai papildināts ar saldējumu.

Šoreiz šo desertu gatavoju no aprikozēm, kuras pirms tam uz pannas nelielā daudzumā sviesta un cukura apcepu no abām pusēm. Lielisks pēcpusdienas našķis!

Nepieciešams (8 – 10 pers., cepamā trauka diametrs: 26 cm):

  • 500 – 600 gr aprikožu, pārgrieztu uz pusēm;
  • 3 olas;
  • 100 gr brūnā cukura;
  • 90 gr miltu (izmantoju mandeļu miltus);
  • 200 ml piena (izmantoju mandeļu pienu). Pēc vēlēšanās pusi piena var aizstāt ar saldo krējumu;
  • 3 ēd.k. ruma vai brendija;
  • 1 tēj.k. vaniļas cukura;
  • šķipsniņa sāls;
  • pavisam nedaudz sviesta;
  • pēc vēlēšanās – pūdercukurs, kanēlis, mandeļu skaidiņas, pistācijas, saldējumus.

Pagatavošana:

  • nomazgājam augļus, pārgriežam uz pusēm un izņemam kauliņus;
  • uz pannas izkausējam 1 ēd.k. sviesta, pievienojam nedaudz brūno cukuru un ļaujam tam pavisam viegli karamelizēties. Pievienojam aprikožu pusītes un nepārtraukti maisot, apcepam tās no katras puses 1 – 2 minūtes. Atdzesējam;
  • pagatavojam mīklu, gaisīgā masā saputojot olas (dzeltenumi nav jāatdala no baltumiem), vaniļas cukuru un šķipsniņu sāls. Pēc tam pievienojam izsijātus miltus un kad tas ir izdarīts, pakāpeniski pievienojam pienu. Pievienojam brendiju vai rumu;
  • cepamo trauku iesmērējam ar sviestu un izkaisām ar brūno cukuru. Kārtojam aprikožu pusītes vienu pie otras tā, lai to virspuse būtu uz leju (pēc tam apgriežot gatavo pīrāgu tā būs uz augšu) un pārlejam ar iepriekš pagatavoto mīklas masu;
  • liekam cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180° temperatūrā apmēram 40 minūtes. Ja cepam pannā uz plīts, tad pannai uzliekam vāku un cepam uz lēnas uguns tikmēr, kamēr visa mīklas masa ir sarecējusi;
  • pasniedzam viegli siltu, pēc vēlēšanās pārkaisītu ar pūdercukuru vai papildinātu ar saldējumu.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: