Melnā meža ķiršu torte (Torta Foresta nera)

Food_Torta_Foresta nera

Vai nav vilinošs nosaukums?

Izrādās, ka tortes nosaukums – “Švarcvaldes ķiršu torte” vai “melnā meža torte” – ir cēlies par godu tieši tāda paša nosaukuma Vācijas DR esošam reģionam (Švarcvalde), kas pazīstams ar saviem kalniem (kalnu grēdām) un īpaši tumšajiem mežiem un kura teritorijā tiek gatavots slavenais ķiršu brendijs Kirschwasser.

Tortes galvenās sastāvdaļas ir šokolādes biskvīts, ķiršu brendijs, veseli amarena ķirši un putukrējums. Mūsdienās tā ir visā pasaulē popularitāti iemantojusi torte (itāļu val.: torta foresta nera).

Ideāla dzimšanas dienas kūka pieaugušajiem un bērniem (šajā gadījumā bez brendija).

Piedodiet un atvainojiet par fotogrāfiju, jo taisīta nākamajā dienā izmantojot to, kas bija palicis pāri.

Nepieciešams (cepamā trauka diametrs 24 cm):

šokolādes biskvītam:

  • 6 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
  • 90 gr miltu;
  • 90 gr kartupeļu cietes;
  • 70 gr rūgtā kakao vai melnās šokolādes, izkausētas ūdens peldē;
  • 150 gr cukura;
  • 1 paciņa vaniļas cukura vai pāris piles vaniļas esences;
  • 2 tēj.k. cepamā pulvera (pēc vēlēšanās);
  • šķipsniņa sāls.

pildījumam un dekorēšanai:

  • 500 gr amarena ķiršu sīrupā;
  • 6 ēd.k. ķiršu brendija Kirschwasser (pēc vēlēšanās);
  • 750 – 800 ml saldā krējuma;
  • 3 – 4 ēd.k. pūdercukura;
  • 1 paciņa vaniļas cukura vai pāris piles vaniļas esences;
  • 100 gr melnās šokolādes, sarīvētas skaidiņās.

Pagatavošana:

  • pagatavojam biskvīta masu, vispirms ar šķipsniņu sāls stingrās putās saputojot olbaltumus, pēc tam ar cukuru un vaniņas cukuru / esenci saputojot dzeltenumus un ūdens peldē izkausējot šokolādi. Dzeltenumu masai pievienojam izsijātus cepamo pulveri, kartupeļu cieti un miltus, iepriekš izkausēto šokolādi un pašās beigām vieglām kustībām iecilājam olbaltumus;
  • cepamo trauku un tā sānu malas iesmērējam ar sviestu un izkaisām ar miltiem;
  • biskvīta masu lejam cepamajā traukā un liekam cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 35 – 40 minūtes. Uzmanību – pirmās 30 minūtes vēlams nevērt vaļā krāsns durtiņas. Biskvīta masas gatavību pārbaudām ar koka kociņu – ja to iedurot biskvīta masas vidū mīkla nav pielipusi, tad biskvīts ir gatavs. Izslēdzam cepeškrāsni un neizņemot biskvītu no cepeškrāsns, ļaujam tam pilnībā atdzist (es biskvītu gatavoju iepriekšējā dienā);
  • sagriežam biskvītu 3 vienādās daļās;
  • pagatavojam biskvīta saslapināšanai nepieciešamo sīrupu, par pamatu ņemot no amarena ķiršiem nolieto sīrupu un ja nepieciešams, to nedaudz atšķaidām ar cukura sīrupu (uzvārām ¼ gl ūdens un izšķīdinām tajā 1 – 2 ēd.k.cukura; pilnībā atdzesējam to). Ja vēlamies, tad sīrupa masai pievienojam ķiršu brendiju;
  • saldajam krējumam pievienojam pūdercukuru, vaniļas cukuru / esenci un saputojam to;
  • sākam veidot torti, biskvīta apakšējo kārtu vispirms saslapinot ar amarena ķiršu sīrupu un pēc tam uz tās kārtojot veselus vai uz pusēm pārgrieztus amarena ķiršus. Pa virsu ķiršiem liekam saputoto saldo krējumu un izlīdzinām to. Liekam virsū nākamo biskvīta kārtu un atkārtojam iepriekš minēto darbību (sīrups – ķirši – saldais krējums). Liekam virsū trešo jeb pēdējo kārtu. Saslapinām ar sīrupu un kūkas virspusi un sānu malas apsmērējam un izlīdzinām ar saldo krējumu. Liekam vismaz 5 – 7 stundas (vai visu nakti) nostāvēties ledusskapī;
  • dekorējam neilgi pirms pasniegšanas ar melnās šokolādes skaidiņām (sānu malas) un saputotu saldo krējumu un veseliem amarena ķiršiem (tortes virspusi).

Labu apetīti!

Torta_Foresta nera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: