Sparģeļu un rikotas siera sāļais pīrāgs (Quiche di asparagi e ricotta)

Food_Torta salata_Asparagi_ricotta

Šajā periodā Sicīlijā viens no sezonas produktiem ir sparģeļi un rikotas siers, jo īpaši savvaļas sparģeļi un aitas piena rikotas siers. Tā kā abi šie produkti ir man ļoti mīļi produkti, tad, saprotams, ka šis ātri un viegli pagatavojamais dārzeņu otrais ēdiens mūsmājās tiek gatavots samērā bieži. Pēc vēlēšanās tas var tikt papildināts ar iepriekš apceptu sīpolu un cauraugušas gaļas gabaliņiem. Lielisks gan siltā, gan arī aukstā veidā!

Nepieciešams (4 pers.):

  • sāļajiem pīrāgiem piemērota mīkla (šoreiz izmantoju gatavu pasta brise’, taču to var pagatavot, viendabīgā masā sastrādājot 200 gr miltu, 100 gr aukstu sviestu, šķipsniņu sāls un apmēram 70 ml auksta ūdens);
  • 500 gr sparģeļu (izmantoju savvaļas sparģeļus);
  • 200 – 250 gr rikotas siera;
  • 50 gr aitas piena pekorīno siera, sarīvēts;
  • 3 olas;
  • pāris šķēles cauraugušas gaļiņas (pēc izvēles);
  • 1 vidēji liels sīpols, sasmalcināts;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • neliela bunte svaigu pētersīļu, sasmalcināti;
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • sparģeļu galotnes nolaužam līdz vietai, kur tās vēl ir mīkstas (apakšējo daļu, kas ir daudz cietāka un šķiedraināka, neizmantosim!). Noskalojam zem tekoša auksta ūdens;
  • sparģeļu galotnes liekam vārīties vieglā sālsūdenī apmēram 15 minūtes. Atdzesējam un nosusinām tās;
  • mazākās sparģeļu galotnes noliekam malā vēlākai izmantošanai (pīrāga virspuses dekorēšanai), savukārt, pārējās sagriežam nelielos gabaliņos. Pīrāga virspuses dekorēšanai nepieciešamo galotņu skaits ir atkarīgs no tā, vai tie ir savvaļas vai audzētie sparģeļi, jo savvaļas sparģeļi ir daudz smalkāki un tātad to ir nepieciešams vairāk;
  • uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcepam smalki sagrieztus sīpolus, ķiploka daiviņu (pēc tam to izņemsim) un cauraugušas gaļas gabaliņus. Atdzesējam tos;
  • pagatavojam pīrāga pildījuma masu, viendabīgā masā sastrādājot rikotas sieru, aitas piena pekorīno sieru, nelielos gabaliņos sagrieztos sparģeļus, iepriekš apceptos sīpolus un cauraugušas gaļas gabaliņus (ja izmantojam), kā arī pēc garšas pievienojam sāli, piparus un sasmalcinātus pētersīļus. Ja rikotta ir pārāk sausa un blīva, tad krēmīgākas masas iegūšanai varam pievienot pavisam nedaudz piena. Pievienojam sakultas olas un visu kārtīgi izmaisām;
  • cepamo trauku izklājam ar cepamo papīru un uz tā kārtojam mīklu. Lejam tajā pildījuma masu un pa virsu kārtojam veselās sparģeļu galotnītes;
  • liekam cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 – 40 minūtes jeb kamēr virspuse ir ieguvusi zeltainu nokrāsu;
  • pasniedzam siltu vai pildībā atdzisušu.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: