Tuksneša rozes (Rose del deserto)

Food_Biscotti_Rose_del_deserto

Tuksneša rozes (itāļu val.: rose del deserto) ir ļoti viegli un ātri pagatavojami cepumi, turklāt, interesanta ir ne tikai to garša (maigs pildījums ar mandeļu gabaliņiem un kraukšķīgām kukurūzu pārslām ārpusē), bet arī vizuālais noformējums un nosaukums.

Izrādās, ka šie cepumi savu nosaukumu ir ieguvuši pateicoties tam, ka līdzinās vienam no tuksneša brīnumiem – īpatnējiem, ļoti dekoratīviem iežu veidojumiem no kaļķakmens, sāls un smiltīm, kas tuksnesī ir atrodami trīs līdz četru metru dziļumā un atgādina atvērušos rozes ziedu. Tieši tāpēc šie iežu veidojumi tiek saukti par “tuksneša rozēm”.

Nepieciešams (apmēram 30 gab.):

  • 200 gr miltu;
  • 100 – 125 gr riekstu (mandeles, lazdu rieksti vai veseli ciedru rieksti), sasmalcinātu nelielos gabaliņos;
  • 100 gr sviesta;
  • 125 gr cukura;
  • 2 olas;
  • 1/2 paciņa cepamā pulvera;
  • šķipsniņa sāls;
  • pāris piles vaniļas esences;
  • kukurūzas pārslas (Corn flakes) bez cukura;
  • pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

  • pagatavo mīklu, vienā traukā sajaucot izkausētu sviestu, cukuru, olas, izsijātus miltus, cepamo pulveri, sasmalcinātus riekstus,  šķipsniņu sāls un pāris piles vaniļas esences līdz izveidojas viendabīga masa;
  • otrā traukā ieber kukurūzas pārslas un sagatavo krūzīti ar siltu ūdeni un mazo karotīti;
  • sāk veidot cepumus (bumbiņas), ar ūdenī iemērkto karoti (lai mīkla neliptu pie tās) ņemot nelielu mīklas masu un liekot to kukurūzas pārslu traukā. Pēc tam šo mīklas masas gabaliņu, kas ielikts kukurūzas pārslās, ņem rokās un, turot starp plaukstām, vienlaicīgi veido gan apaļas formas, gan arī nedaudz iespiež kukurūzas pārslas mīklas masā;
  • cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un liek uz tās gatavos cepumus vienu pie otra (cenšanās laikā cepumi savu izmēru būtiski nemainīs);
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800 temperatūrā apmēram 15 minūtes;
  • kad cepumi ir gatavi (zeltaini brūni), ļauj tiem pilnībā atdzist. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: