Savvaļas sparģeļu risoto (Risotto agli asparagi)

Food_Risotto agli asparagi

Risotto ar savvaļas sparģeļiem ir ēdiens (itāļu val.: risotto agli asparagi), kuru cenšos pagatavot vienmēr, kad mājās ir sparģeļi. Viens no ziemas un pavasara perioda ēdieniem, kas var tikt papildināts ar ļoti dažādiem produktiem un garšvielām, piemēram, zaļajiem zirnīšiem, šampinjoniem, šķiņķi, garnelēm, sasmalcinātiem ķiplokiem un pētersīļiem, piparmētru lapiņām.

Visbiežāk gatavoju zemāk aprakstīto pamatvariantu, kas bagātīgi papildināts ar rīvētu parmezāna sieru garšo pilnīgi visiem!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr rīsu, kas piemēroti risotto pagatavošanai (piem., carnaroli, arborio);
  • 500 gr savvaļas sparģeļu;
  • 1 neliels sīpols, smalki sasmalcināts;
  • 1/3 gl sausa baltvīna;
  • karsts dārzeņu buljons: 1 neliels sīpols, 1 selerijas kāts 1 burkāns;
  • olīveļļa;
  • pavisam nedaudz sviesta;
  • rīvēts parmezāna siers;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • sagatavojam sparģeļus, nomazgājot tos zem tekoša auksta ūdens un nolaužot līdz vietai, kur tie viegli lūzt (cietāko daļu neizmantosim, tāpēc metam ārā);
  • uzvārām ūdeni, pievienojam nedaudz sāls un liekam vārīties tajā sparģeļus līdz tie ir gandrīz gatavi (!), bet vēl nav pilnībā mīksti. Izņemam un pilnībā atdzesējam tos (ūdeni nelejam ārā!), un pēc tam sagriežam nelielos gabaliņos. Pāris galotnītes atstājam veselas ēdiena dekorēšanai;
  • ūdenī, kurā vārījās sparģeļi, pagatavojam dārzeņu buljonu – liekam vārīties veselu sīpolu, selerijas kātus un burkānu. Dārzeņu buljonu visu laiku uzturam karstu;
  • tikmēr uz sakarsētas pannas nelielā daudzumā olīveļļas un sviesta apcepam sīpolus. Kad tie ir ieguvuši zeltainu nokrāsu, pievienojam rīsus un, visu nepārtraukti maisot, apgrauzdējam tos 1 – 2 minūtes uz dzīvas uguns liesmas. Pievienojam baltvīnu un ļaujam tam pilnībā izgarot (30sec.). Turpinām vārīt rīsus, ik pa laikam pievienojot nedaudz karsta dārzeņu buljona. Tiklīdz rīsi ir uzsūkuši iepriekšējo buljona daudzumu, tā pievienojam nākamo. Pēc apmēram 8 – 10 minūšu vārīšanas, pievienojam sparģeļus un turpinām vārīt līdz rīsi ir gatavi (tiem ir jāpaliek pavisam nedaudz cietiem).  Vārīšanās laikā pievienojam sāli un piparus pēc garšas. Kad rīsi ir gatavi un uguns nogriezta, pievienojam pavisam nedaudz sviestu un rīvētu parmezāna sieru. Visu kārtīgi izmaisām;
  • pasniedzam tiklīdz gatavs un dekorējam ar pāris sparģeļu galotnītēm.

Labu apetīti!

Saistītie raksti:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: