Sv.Agates olīvas (Olivette di Sant’Agata)

Food_Olivette Sant'Agata

Katru gadu laika posmā no 3. līdz 5.februārim Katānijā tiek svinēti tās aizbildnes Sv.Agates svētki. Tie ir vietējiem iedzīvotājiem ļoti svarīgi un nozīmīgi svētki (vieni no lielākajiem reliģiskajiem svētkiem ne tikai Itālijā, bet arī pasaulē), ko trīs (3) dienu garumā raksturo kults, reliģija, folklora un gadsimtiem senas tradīcijas.

Viens no šo svētku tradicionālajiem saldumiem ir Sv.Agates olīvas (itāļu val.: olivette di Sant’Agata). Tas ir simbolisks saldums, jo kā vēsta leģendas, tad olīvas bija vienīgais no kā pārtika cietumā ieslodzītā Sv.Agate.

Tās ir izmēra, formas un krāsas ziņā olīvas atgādinošs izstrādājums, kura galvenā sastāvdaļa ir mandeļu pasta (marcipāns). No ārpuses tās ir klātas ar plānu smalkā cukura kārtiņu.

Olivette di Sant'Agata (2)

Šoreiz es šo saldumu gatavoju nevis izmantojot mandeles (mandeļu miltus) un pārtikas krāsvielas kā to paredz tradicionālā recepte, bet gan izmantojot tikai un vienīgi Brontes īpaši zaļās pistācijas un nekādas pārtikas krāsvielas. Rezultāts? Pārāk labs gan krāsas, gan arī garšas ziņā, tamdēļ šīm olīvām nebija lemts ilgs mūžs. Iesaku pamēģināt, jo tās ir ļoti viegli un ātri pagatavojamas un var izrādīties lieliska dāvana vai našķis bērniem!

Nepieciešams (apmēram 50 gab.):

  • 250 gr mandeļu (es izmantoju nesālītas pistācijas);
  • 250 gr pūdercukura;
  • aromātvielas – pāris piles vaniļas, rūgto mandeļu esences, u.c. (pēc vēlēšanās);
  • dažas piles zaļas krāsas pārtikas krāsvielas (šoreiz neizmantoju);
  • apmēram 40 – 50 ml ūdens;
  • smalkais cukurs.

Pagatavošana:

  • ja mandeles ir nelobītas, tad aplej tās ar karstu ūdeni. Pēc apmēram 10 minūtēm noberž to mizu vai nu mandeles apbužinot ar dvieli, vai arī tās viegli saspiežot starp pirkstiem. Nosusina un atdzesē;
  • virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās sasmalcina mandeles. Malšanu veic 2 – 3 reizes. Pirmajā reizē mandeles sasmalcina līdz vidēji rupjai konsistencei. Pēc tam pievieno pāris ēdamkarotes pūdercukura un pirms malšanas uz pāris minūtēm ievieto ledusskapī (novērsīs to sasilšanu un mandeļu eļļas izdalīšanos). Malšanu veic tikmēr, kamēr ir iegūta vajadzīgā maluma pakāpe;
  • uz galda virsmas veido uzkalniņu no iepriekš sasmalcinātajām mandelēm un izsijāta pūdercukura, pievieno garšvielas un krāsvielas (ja izmanto) un pavisam lēnām, pa pilei pievienojot ūdeni, visu sastrādā (samīca) viendabīgā masā. Ūdeni ir labāk pievienot mazāk nekā vairāk, jo, mīcot mīklu, mandeles sasils un izdalīsies to eļļa. Iegūto masu ietin pārtikas plēvē un uz 30 – 40 min ievieto ledusskapī;
  • masu izņem no ledusskapja un no tās veido izmēra un formas ziņā olīvas atgādinošus izstrādājumus. Pēc tam tos no visām pusēm apvārta smalkajā cukurā;
  • pasniedz kā saldumu uzreiz vai uzglabā hermētiski slēgtā traukā pēc vajadzības.

Labu apetīti!

Olivette di Sant'Agata (1)

Saistītie raksti:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: