Risoto ar salātu cigoriņiem un speķi (Risotto al radicchio e speck)

Food_Risotto_Radicchio_speck

Radikio cigoriņi, saukti arī par salātu cigoriņiem jeb sarkano cikoriju, ir Itālijā ļoti populāra un plaši izmantota lapu cigoriņu šķirne. Iespējams, tieši tāpēc tā bieži vien tiek saukta arī par itāļu lapu cigoriņiem.

Tā pieder salātu dzimtai un no ārpuses nedaudz līdzinās salātiem, lai gan tie nav salāti!

Auga ēdamā daļa ir tā galviņa, kas atkarībā no šķirnes var būt ovāli garena (piem., Radicchio Rosso di Treviso) vai apaļa kā kāpostgalva. Lapas ir lielas, ovāli apaļas, sarkanā krāsā un ar baltu dzīslojumu. Tām piemīt maigi rūgtena garša.

Uzturā tās tiek izmantotas svaigā veidā dažādos salātos vai dažādu zupu, risotto, sautējumu, sacepumu un citu ēdienu pagatavošanā.

Ļoti bagātas ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, antioksidantiem, šķiedrvielām, u.c. Labvēlīgi iedarbojas uz apetīti un gremošanas procesiem, sirds – asinsvadu sistēmu, veicina urīnceļu, aknu un aizkuņģa dziedzera darbību, u.c.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 350 – 400 gr rīsu, kas piemēroti risotto pagatavošanai (piem., arborio);
  • pavisam nedaudz sviesta;
  • 1 neliels sīpols, smalki sasmalcināts;
  • 100 gr speķa vai kūpinātas gaļas, sagrieztas nelielos gabaliņos;
  • 400 gr salātu cigoriņu, sagrieztu plānās strēmelītēs;
  • ½ gl sausa sarkanvīna;
  • dārzeņu buljons;
  • rīvēts parmezāna siers;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • uz sakarsētas pannas nelielā daudzumā sviesta apcepam sīpolus. Kad tie ir ieguvuši zeltainu nokrāsu, pievienojam šķiņķi un apcepam arī to. Pievienojam cigoriņus un pāris minūtes ļaujam visam sautēties. Pievienojam rīsus un viegli apgrauzdējam tos. Apslakām ar vīnu un ļaujam tam izgarot;
  • nepārtraukti maisot risotto, pievienojam karstu buljonu (darām to pakāpeniski; vēlreiz buljonu pievienojam tad, kad rīsi ir uzsūkuši iepriekšējo) un vārām tikmēr, kamēr rīsi ir gatavi. Tiem ir jābūt pavisam nedaudz cietiem. Vārīšanās laikā pēc garšas pievienojam sāli un piparus. Pašās beigās pievienojam nedaudz sviesta un visu kārtīgi izmaisām;
  • pasniedzam tiklīdz tas ir gatavs, pārkaisītu ar rīvētu parmezāna sieru.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: