Pasta ar ziedkāpostiem sicīliešu gaumē (Pasta con il cavolfiore alla siciliana)

Food_Pasta_cavolfiori_arrimirati

Pasta ar ziedkāpostiem sicīliešu gaumē (itāļu val.: pasta con il cavolfiore alla siciliana, sicīliešu dialektā: pasta chi vruocculi arriminati) ir viens no Palermo zonas tradicionālajiem ēdieniem, kas līdzīgi kā pasta ar sardīnēm un krāsnī cepta pasta ir iemantojis īpaši lielu popularitāti.

Interesanti atzīmēt, ka sicīliešu dialektā vārds „vruocculi” nozīmē nevis brokoļi (itāļu val.: broccoli), bet gan ziedkāposti (itāļu val.: cavolfiore).

Tas ir ļoti vienkāršs, lēts un garšas ziņā izteiksmīgs ziemas perioda pirmais ēdiens, kas tradicionāli tiek gatavots no bucatini (biezāka spagetti) veida pastas un mērces, kas pagatavota no iepriekš novārītiem ziedkāpostiem, kas pēc tam sajaukti viendabīgā krēmveida masā (sicīliešu dialektā: arriminati) kopā ar sīpoliem, sālītu anšovu filejas gabaliņiem, rozīnēm, ciedru riekstiem un safrānu. Gatavais ēdiens pēc tam tiek pārkaisīts ar grauzdētu rīvmaizi (sicīliešu dialektā: muddica), kas vēl vairāk izceļ tā saldeni – sāļo sastāvdaļu kontrastu.

Ēdiens var tikt pasniegts tiklīdz tas ir gatavs vai pēc pāris minūšu cepšanas cepeškrāsnī, tādējādi iegūstot kraukšķīgu garoziņu. Lielisks arī nākamajā dienā.

Jāatzīmē, ka dažādās Sicīlijas zonās šis ēdiens var tikt pagatavots nedaudz atšķirīgos veidos, piemēram, Katānijas zonā ļoti bieži gatavais ēdiens tiek pārkaisīts ar rīvētu aitas piena pekorīno sieru. Tam var tikt pievienoti arī sicīliešu desiņu gabali.

Ļoti interesants variants ir Pasta alla Paolina /  alla Paulota jeb Paolas Sv.Frančesko brāļu gaumē gatavotā pasta, kur papildus tiek pievienotas tādas sastāvdaļas kā tomātu pastas koncentrāts, svaigas sardīnes vai anšovi, ķiploks, kanēlis un krustnagliņas.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 300 gr pastas (vēlams bucatini, maccheroni, penne, rigatoni);
  • 700 gr ziedkāpostu (Romanesco), sadalītu vidēji lielās rozetēs;
  • 2 nelieli sīpoli, smalki sakapāti;
  • 6 – 8 sālītu anšovu filejas;
  • 50 gr rozīņu, iepriekš izmērcētas siltā ūdenī;
  • 50 gr ciedru riekstu;
  • 100 gr rīvmaizes;
  • pavisam nedaudz safrāna;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

  • vieglā sālsūdenī novārām ziedkāpostus līdz tie ir gandrīz gatavi. Neizlejot ūdeni, kurā tie vārījās (pēc tam tur vārīsim pastu!), izņemam tos un notecinām;
  • ūdenī, kurā vārījās ziedkāposti, liekam vārīties pastu un vārām tikmēr, kamēr tā ir gandrīz gatava;
  • tikmēr nelielā daudzumā olīveļļas apcepam sīpolus līdz tie iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Pievienojam anšovu filejas gabalus un sautējam tikmēr, kamēr anšovu filejas gabali ir pilnībā izjukuši. Pievienojam rozīnes un pusi ciedru riekstu. Turpinām sautēt. Pēc apmēram 2 minūtēm pievienojam iepriekš novārīto ziedkāpostu rozetes, nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdinātu safrānu, sāli un piparus pēc garšas un visu sautējam nepilnas 5 minūtes jeb kamēr ziedkāposti ir mīksti un uzņēmuši visu ūdens daudzumu (ziedkāpostu rozetes būs izjukušas un izveidosies tāda kā krēmveida masa);
  • atsevišķā pannā apgrauzdējam atlikušos ciedru riekstus un pēc tam arī rīvmaizi līdz tā iegūst zeltainu nokrāsu;
  • kad pasta ir gandrīz gatava, notecinām to un pievienojam pannai, kurā sautējas ziedkāposti. Turpinām sautēt pāris minūtes jeb kamēr pasta ir gatava. Ja nepieciešams, papildus pievienojam ūdeni (to, kur vārījās ziedkāposti un pasta)i;
  • pasniedzam tiklīdz pasta ir gatava. Gatavo ēdienu pārkaisām ar grauzdētu rīvmaizi un ciedru riekstiem.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: