Ķirbja risoto pīrāgs ar speķi un sieru (Timballo di risotto di zucca, speck e formaggio)

Food_Sformato di risotto di zucca, speck e fontina

Visiem ir zināms, ka ķirbis ir ļoti veselīgs un var tikt izmantots ļoti dažādos veidos, piemēram, uzkodu, pirmo, otro un pat saldo ēdienu pagatavošanā.

Šis ir viens no veidiem, kā no ķirbja var tikt pagatavots lielisks pirmais ēdiens. Tā pamatā ir ķirbja risotto, kas var tikt papildināts ar dažādiem sieriem, šķiņķi, sēnēm, u.c.

Tas ir kārtojums ar nelielu pārsteigumu tā vidū!

Nepieciešams (6 pers.):

  • 450 – 500 gr rīsu, kas piemēroti risotto pagatavošanai;
  • 600 gr ķirbja, notīrīta un sagriezta nelielos gabaliņos vai sarīvēta uz rupjās rīves;
  • 1 sarkanais sīpols, sagriezts mazos gabaliņos;
  • 1 gl sausa baltvīna;
  • 3 – 4 ēd.k. sviesta;
  • vismaz 1 L dārzeņu buljona;
  • 200 gr speķa, sagriezta ļoti plānās šķēlēs;
  • 250 – 300 gr kūstoša siera, sagriezta plānās šķēlēs vai nelielos kubiņos;
  • garšvielas – sāls, pipari, rozmarīns, salvija;
  • papildus pēc izvēles – rīvmaize, rīvēts parmezāna siers, u.c.

Pagatavošana:

  • pagatavo dārzeņu buljonu un uz lēnas uguns turpina to uzturēt karstā temperatūrā;
  • nelielā daudzumā sviesta pavisam viegli apcep sīpolus. Pievieno rīsus un, nepārtraukti maisot, apgrauzdē tos (2 – 3 min.). Pārslaka ar vīnu un ļauj tam izgarot. Pievieno ķirbi un, turpinot nepārtraukti maisīt, sautē, līdz rīsi ir gandrīz gatavi (pavisam viegli cieti, apmēram 15 min.). Vārīšanās laikā pa kausam pievieno karsto buljonu un katru nākamo kausu pievieno tikai tad, kad iepriekš pievienotais šķidrums ir uzsūcies. Pēc garšas pievieno garšvielas;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu un pavisam viegli izkaisa ar rīvmaizi;
  • veido kārtojumu, cepamā trauka pamatni un sānu malas izklājot ar šķiņķa šķēlēm tā, lai tās pilnībā nosegtu trauka apakšu (vēlāk tā būs virspuse) un sānu malas. Liek pusi risoto masas, tad sieru un atlikušo risoto masu. Virspusi pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru. Šķiņķa malas ieloka uz iekšpusi, vidu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 – 200 0C apmēram 15 – 20 minūtes. Pirms pasniegšanas ļauj nedaudz nostāvēties izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz otrādi apgrieztā veidā (apakša tagad būs virspuse) un griež nelielos gabalos kā kūku.

Labu apetīti!

Sformato_Risotto di zucca e speck

2 Trackbacks to “Ķirbja risoto pīrāgs ar speķi un sieru (Timballo di risotto di zucca, speck e formaggio)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: