Cepumi Kantuči (Biscotti Cantucci)

Food_Biscotti_Cantucci

Kantuči cepumi, saukti arī par Prāto cepumiem (itāļu val.: biscotti di Prato), ir viens no Toskānas zonas tradicionālajiem produktiem, kas ir ļoti plaši pazīstams arī ārpus Itālijas teritorijas.

Tie ir no miltiem, cukura, olām un riekstiem (mandelēm) gatavoti cepumi, kas, pateicoties to divreizējai cepšanai, iegūst sausiņiem līdzīgu struktūru un ir ļoti ilgi uzglabājami. Iespējams tieši tāpēc senie romieši tos ņēma līdzi savos karagājienos un izmantoja uzturā kā uzturvērtībām ļoti bagātu produktu.

Tradicionāli šie cepumi tiek pasniegti ar Vin Santo un tiek izmantoti uzturā, tos iemērcot šajā vīnā.

Var tikt pasniegti kā ļoti skaista Ziemassvētku dāvana!

Nepieciešams:

  • 500 gr miltu;
  • 250 gr cukura;
  • 300 gr mandeļu ar visu miziņu (vai izmantot dažādu riekstu maisījumu, piem., lazdu riekstus, pistācijas, ciedru riekstus);
  • 75 gr sviesta, izkausēta;
  • 4 veselas olas un 1 olas baltums;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 tēj.k.cepamā pulvera;
  • 1 paciņa vanilīna;
  • 1 citrons, rīvēta tā miziņa;
  • pavisam nedaudz piena (pēc vajadzības);
  • 1 ola (cepumu apsmērēšanai).

Pagatavošana:

  • uz pannas vai cepeškrāsnī pavisam nedaudz apgrauzdējam riekstus. Atdzesējam tos;
  • sakuļam 4 veselas olas un vienas olas baltumu ar cukuru, vanilīnu un šķipsniņu sāls. Pievienojam izkausētu sviestu, izsijātus miltus un cepamo pulveri un visu samaisām līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojam rīvēta citrona miziņu un mandeles un visu vienmērīgi izmaisām. Iegūto masu sadalām divās vai trijās daļās un, ietītu pārtikas plēvē, uz 30 minūtēm ievietojam ledusskapī;
  • no katra mīklas gabala izveidojam garenisku desu. Novietojam tās vienu otrai blakus uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Apsmērējam ar iepriekš viegli sakultu veselu olu un liekam cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800C apmēram 20 – 30 minūtes jeb kamēr tās būs ieguvušas zeltainu nokrāsu. Uzmanību – nepārcept!!!;
  • kad gareniskās desas ir ieguvušas zeltainu nokrāsu, ņemam tās ārā no cepeškrāsns un ātrām kustībām sagriežam tās apmēram 1 cm platos gabalos. Kārtojam uz cepamās pannas ar vienu no sānu malām uz leju un liekam atpakaļ cepties cepeškrāsnī vēl apmēram 10 minūtes no katras puses jeb kamēr gabali būs ieguvuši tumši zeltaini brūnu nokrāsu;
  • kad cepumi ir gatavi, pilnībā atdzesējam tos un uzglabājam hermētiski slēgtā traukā.

Labu apetīti!

P.S. Lieliski sader ar deserta vīniem, piemēram, Vin Santo, Passito.

Food_Biscotti Cantucci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: