Ziemassvētku perioda sicīliešu cepumi – Mastacoli vai Mustacoli

Food_Mustazzola

Ļoti seni, iespējams arābu izcelsmes un agrāk reliģisko ceremoniju laikā izmantoti cepumi, kas tradicionāli tiek gatavoti Ziemassvētku periodā.

Dažādās Sicīlijas zonās tie var tikt saukti un gatavoti nedaudz atšķirīgos veidos un formās (piem., mastazzoli, mostaccioli, nucatoli, nucatili, mucatili).

Tiek uzskatīts, ka to nosaukums ir cēlies nevis no latīņu valodas vārda „mustum” (melno vīnogu sulas sīrups), bet gan no lauru lapu nosaukuma („mustace”), jo agrāk par godu tādiem notikumiem kā laulības gatavotie cepumi (saukti: mustaceum) tika gatavoti lauru lapās ietītā veidā, kas tiem piešķīra īpašu aromātu un garšu.

Gadsimtu laikā šo cepumu pamatsastāvdaļas ir tikušas papildinātas ar dažādiem jauniem produktiem un garšvielām. Vispārīgi var tikt izdalīti sekojoši pamatvarianti:

  • ar melno vīnogu sulas sīrupu (mustazzola di vino cotto);
  • ar medu (mustazzola di miele);
  • ar vīģēm (mustazzola di fichi);
  • ar kaktusu augļiem (mustazzola di fichi d’India).

Acīmredzot atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas ir bijušas pieejamas attiecīgajā zonā.

Mūsdienās šo cepumu sastāvā ietilpst milti, cukurs, olas, cūku tauki vai sviests, melno vīnogu sulas, vīģu vai kaktusu augļu sīrups vai arī medus, citrusu augļu miziņas un to sukādes, rieksti (piem., mandeles, valrieksti, pistācijas), kanēlis, krustnagliņas un pat tumšā šokolāde.

Katānijas zonā šie cepumi tradicionāli tiek gatavoti, izmantojot melno vīnogu sulas sīrupu un „S” formas veidā. Pildījumu ir pieņemts pagatavot iepriekšējā dienā, lai visas garšvielas savstarpēji „sadraudzētos”. Cepumu virspuse pēc izvēles var tikt pārkaisīta ar sasmalcinātiem riekstiem (mandelēm) vai pūdercukuru.

Nepieciešams:

  • mīklai:
    • 500 gr miltu;
    • 200 gr cukura;
    • 100 gr cūku tauku vai sviesta;
    • 2 olas;
    • 1 citrons, smalki rīvēta tā miziņa;
    • 10 gr cepamā pulvera (pēc izvēles);
    • vaniļas cukurs vai pāris piles vaniļas esences (pēc izvēles);
    • pavisam nedaudz piena, ja nepieciešams.
  • pildījumam:
    • 350 ml melno vīnogu sīrupa;
    • 100 gr miltu;
    • 100 gr cukura (vai medus);
    • smalki rīvēta apelsīnu miziņa un apelsīnu miziņas sukādes;
    • pāris krustnagliņas;
    • nedaudz kanēļa pulvera;
    • 50 gr tumšās šokolādes, sasmalcinātas pulverī (pēc izvēles).
  • dekorēšanai:
    • nedaudz sasmalcinātu riekstu, piemēram, mandeļu, pistāciju, lazdu riekstu, valriekstu, ciedru riekstu (pēc izvēles);
    • pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • pagatavojam pildījumu, uz lēnas uguns liesmas uzsildot melno vīnogu sulas sīrupu, kuram pievienots cukurs, smalki rīvēta apelsīnu miziņa, sasmalcinātas krustnagliņas un nedaudz kanēļa pulvera. Turpinot visu nepārtraukti maisīt, pievienojam izsijātus miltus un vārām tikmēr, kamēr masa sāk sabiezēt. Pašās beigās pievienojam pulverī sasmalcinātu tumšo šokolādi un apelsīnu miziņu sukādes (ja vēlamies, varam pievienot arī nedaudz sasmalcinātus riekstus). Atdzesējam;
  • sakapājam riekstus vidēji lielos gabalos un nedaudz apgrauzdējam;
  • pagatavojam mīklu, visas sastāvdaļas samīcot viendabīgā masā. Izveidojam bumbu, pārklājam to ar pārtikas plēvi un uz vismaz 30 minūtēm ievietojam ledusskapī;
  • galda virsmu izkaisām ar miltiem un no mīklas izrullējam taisnstūrveida formas gabalu. Ar robainu nazīti sagriežam to apmēram 5 cm platās strēmelītēs. Ja vēlamies, tad katru strēmeli varam uzreiz sadalīt apmēram 10 – 12 cm garos gabaliņos;
  • strēmeles vidū kārtojam pildījumu un abus tās galus, paceļot uz augšu, taču pilnībā neaizspiežot (vidus paliek vaļā, lai būtu redzams pildījums), salokām pretējos virzienos, veidojot tradicionālo „S” formu vai jebkuru citu formu (vēl populāra ir zirga pakava forma);
  • kārtojam pannā, kas izklāta ar cepamo papīru, un, ja vēlamies, cepuma augšējo malu pārkaisām ar sasmalcinātiem riekstiem;
  • liekam cepties cepeškrāsnī 1800 C temperatūrā apmēram 15 – 20 minūtes (cepumiem ir jābūt drīzāk gaišiem nekā tumšiem). Atdzesējam;
  • pasniedzam pārkaisītus ar pūdercukuru vai pavisam nedaudz kanēļa pulveri. Lieliski sader ar saldajiem vīniem, piemēram, Passito di Pantelleria, Moscato di Noto.

Labu apetīti!

Mastazzoli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: