Kviešu graudu un rikotas krēma deserts (La cuccia dolce di Santa Lucia)

food_la-cuccia-dolce

Kviešu graudu un rikotas krēma deserts ir viens no Svētās Lūcijas, Sirakūzu pilsētas aizbildnes, svētku simboliem un tradicionālajiem ēdieniem vairāku gadsimtu garumā (itāļu val.: la cuccìa dolce di Santa Lucia; sicīliešu dialektā „cocci, cocciu” nozīmē „grauds”).

Leģendas vēsta, ka tas radies laikā, kad Sicīlijā valdījis ilgstošs bads un daudzi iedzīvotāji miruši bada nāvē (apmēram 1646.g., spāņu valdīšanas laiks). Izmisušajiem iedzīvotājiem nekas cits nav atlicis, kā lūgties palīdzību savas pilsētas aizbildnei Svētajai Lūcijai … Līdz kādā dienā noticis brīnums!

Tieši 13. decembrī jeb pilsētas aizbildnes Svētās Lūcijas dienā pilsētā ieradies kuģis, pilns ar graudaugiem. Izbadējušies iedzīvotāji metušies graudus gatavot veselā veidā, bez pārstrādāšanas miltos, lai no tiem vēlāk pagatavotu maizi vai pastu.

Tieši tāpēc šajā dienā, pateicībā par izglābšanu no bada nāves, pieņemts gatavot ēdienus no veseliem graudiem, piem., kviešu graudiem, rīsiem, kartupeļiem, zirņiem, u.c. (piem., arancini, panelle dolci, gatto’ di patate). Palermo zonā šajā dienā pieņemts neizmantot uzturā maizi, pastu un miltus. Savukārt, Sicīlijas austrumu zonā par godu Svētajai Lūcijai, kas ir arī acu un acu slimību aizbildne, pieņemts gatavot mazas, apaļas maizītes, kas pēc formas atgādina acis.

Izmērcētos un novārītos kviešu graudus var pagatavot un pasniegt divējādi:

  • sāļais variants (itāļu val.: la cuccia salata) – izmērcētie un novārītie kviešu graudi tiek pasniegti ar sāli un olīveļļu. Tie var tikt gatavoti arī kopā ar turku zirņiem;
  • saldais variants (itāļu val.: la cuccia dolce) – izmērcētie un novārītie kviešu graudi tiek pasniegti ar rikotas krēmu un atkarībā no Sicīlijas zonas var tikt papildināti ar tādām sastāvdaļām kā citrusu augļu sukādes, kanēlis, šokolādes gabaliņi, medus, mandeļu krēms vai pat vārīta vīnogu sula (itāļu val.: mosto cotto), u.c. Interesanti atzīmēt, ka daudzās Ziemeļāfrikas valstīs pastāv ļoti līdzīgi ēdieni, kuru sastāvā ir vārīti graudi, piena krēms un kanēlis.

Kviešu graudu un rikotas krēma deserts (saldais variants) ir ļoti viegli pagatavojams. Ja nebūtu jāvāra kviešu graudi, kas ir viena no šī ēdiena svarīgākajām sastāvdaļām, tad varētu teikt, ka tas ir arī ātri pagatavojams. Pietiek vien sev tīkamajās proporcijās sajaukt kviešu graudus un svaigu rikotas sieru un pievienot izvēlētās papildus sastāvdaļas, kā deserts ir gatavs.

Nepieciešams (4 – 6 pers.):

  • 250 gr kviešu graudu (var aizstāt ar grūbām);
  • 500 gr svaiga aitas piena rikotas siera;
  • 150 gr vaniļas cukura;
  • 50 gr citrusu augļu sukādes;
  • 50 gr tumšās šokolādes mazos gabaliņos;
  • šķipsniņa sāls;
  • šķipsniņa malta kanēļa;
  • papildus, pēc izvēles: 1 apelsīna rīvēta miziņa, valrieksti un / vai pistācijas, 4 ēd.k. saldā krējuma (ja nepieciešams), Marsalas vīns.

Pagatavošana:

  • iepriekšējā dienā rikotas sieru liek sietveida traukā ledusskapī notecināties no liekā šķidruma;
  • iepriekšējā vakarā kviešu graudus aplej ar aukstu ūdeni un ļauj tiem nostāvēties visu nakti;
  • nākamās dienas rītā kviešu graudus vāra, līdz tie gandrīz gatavi (pietrūkst 2 minūtes). Notecina no ūdens un pilnībā atdzesē;
  • rikotas sieru izspiež caur sietu, pievieno cukuru un kanēļa pulveri un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno kviešu graudus, šokolādes gabaliņus, riekstus, augļu sukādes un pēc vēlēšanās arī Marsalas vīnu. Vēlreiz visu kārtīgi izmaisa;
  • pārklāj ar pārtikas plēvi un liek nostāvēties ledusskapī apmēram 30 minūtes;
  • kārto deserta trauciņos un pēc vēlēšanās pārkaisa ar kanēļa pulveri un sasmalcinātiem riekstiem vai šokolādes gabaliņiem.

Labu apetīti!

Food_Cuccia dolce

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: