Kviešu graudu un rikotas krēma deserts (La cuccia dolce di Santa Lucia)

Food_Cuccia dolce

Kviešu graudu un rikotas krēma deserts ir viens no Svētās Lūcijas, Sirakūzu pilsētas aizbildnes, svētku simboliem un tradicionālajiem ēdieniem vairāku gadsimtu garumā (itāļu val.: la cuccìa dolce di Santa Lucia; sicīliešu dialektā „cocci, cocciu” nozīmē „grauds”).

Leģendas vēsta, ka tas ir radies laikā, kad Sicīlijā ir valdījis ilgstošs bads un daudzi iedzīvotāji ir miruši bada nāvē (apmēram 1646.g., spāņu valdīšanas laiks). Izmisušajiem iedzīvotājiem nekas cits nav atlicis, kā lūgties palīdzību savas pilsētas aizbildnei Svētajai Lūcijai … Līdz kādā dienā ir noticis brīnums!

Tieši 13. decembrī jeb pilsētas aizbildnes Svētās Lūcijas dienā pilsētā ir ieradies kuģis, pilns ar graudaugiem. Izbadējušies iedzīvotāji ir metušies šos graudus gatavot veselā veidā, bez pārstrādāšanas miltos, lai no tiem vēlāk pagatavotu maizi vai pastu.

Tieši tāpēc šajā dienā, pateicībā par izglābšanu no bada nāves, ir pieņemts gatavot ēdienus no veseliem graudiem, piem., kviešu graudiem, rīsiem, kartupeļiem, zirņiem, u.c. (piem., arancini, panelle dolci, gatto’ di patate). Palermo zonā šajā dienā ir pieņemts neizmantot uzturā maizi, pastu un miltus. Savukārt, Sicīlijas austrumu zonā par godu Svētajai Lūcijai, kas ir arī acu un acu slimību aizbildne, ir pieņemts gatavot mazas, apaļas maizītes, kas pēc formas atgādina acis.

Izmērcētie un novārītie kviešu graudi var tikt pagatavoti un pasniegti divējādi:

  • sāļais variants (itāļu val.: la cuccia salata) – izmērcētie un novārītie kviešu graudi tiek pasniegti ar sāli un olīvu eļļu. Tie var tikt gatavoti arī kopā ar turku zirņiem;
  • saldais variants (itāļu val.: la cuccia dolce) – izmērcētie un novārītie kviešu graudi tiek pasniegti ar rikotas krēmu un atkarībā no Sicīlijas zonas var tikt papildināti ar tādām sastāvdaļām kā citrusu augļu sukādes, kanēlis, šokolādes gabaliņi, medus, mandeļu krēms vai pat vārīta vīnogu sula (itāļu val.: mosto cotto), u.c. Interesanti atzīmēt, ka daudzās Ziemeļāfrikas valstīs pastāv ļoti līdzīgi ēdieni, kuru sastāvā ir vārīti graudi, piena krēms un kanēlis.

Kviešu graudu un rikotas krēma deserts (saldais variants) ir ļoti viegli pagatavojams. Ja nebūtu jāvāra kviešu graudi, kas ir viena no šī ēdiena svarīgākajām sastāvdaļām, tad varētu teikt, ka tas ir arī ātri pagatavojams. Pietiek vien sev tīkamajās proporcijās sajaukt kviešu graudus un svaigu rikotas sieru un pievienot izvēlētās papildus sastāvdaļas, kā deserts ir gatavs.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 500 gr kviešu graudu;
  • 800 – 1000 gr svaiga aitas piena sūkalu (rikotas) siera;
  • 350 gr vanilīna cukura;
  • 100 gr citrusu augļu sukādes;
  • 100 gr tumšās šokolādes mazos gabaliņos;
  • šķipsniņa sāls;
  • šķipsniņa malta kanēļa;
  • papildus, pēc izvēles: 1 apelsīna rīvēta miziņa, valrieksti un / vai pistācijas, 4 ēd.k. saldā krējuma (ja nepieciešams), Marsalas vīns.

Process:

  • kviešu graudus aplejam ar aukstu ūdeni un mērcējam apmēram 3 dienas, katru dienu mainot ūdeni;
  • kad ir pagājušas trīs dienas, aplejam tos ar tīru ūdeni un, pievienojot nedaudz sāls, vārām tos uz lēnas uguns apmēram 2 – 3 stundas jeb, kamēr tie ir mīksti. Atdzesējam un notecinām tos;
  • notecinātam rikotas sieram pievienojam vanilīna cukuru, trauku pārklājam ar pārtikas plēvi un uz vismaz 30 minūtēm ievietojam ledusskapī (vislabāk uz visu nakti). Pēc tam rikotas masu izberžam caur sietu, lai tas iegūtu viendabīgu konsistenci un pievienojam visas pārējās sastāvdaļas – notecinātos kviešu graudus, sukādes, šokolādes gabaliņus, nedaudz kanēļa un rīvēta apelsīna miziņu. Ja nepieciešams, tad varam pievienot arī nedaudz saldo krējumu vai Marsalas vīnu. Ja vēlamies, tad varam pievienot arī parupjos gabalos sakapātus valriekstus vai pistācijas. Iegūto krēma masu pārklājam ar pārtikas plēvi un uz 30 minūtēm ievietojam ledusskapī;
  • deserta masu kārtojam mazos trauciņos, pārkaisām ar kanēli un dekorējam ar citrusu augļu sukādēm un tumšās šokolādes gabaliņiem.

Labu apetīti!

Food_Cuccia dolce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: