Ķirbis saldskābā mērcē (Zucca in agrodolce)

Food_Zucca in agrodolce

Iestājoties rudenim, arī Sicīlijā viens no sezonas dārzeņiem ir ķirbis. Tas tiek izmantots uzturā visu rudens – ziemas periodu un ļoti dažādos veidos, sākot no uzkodām un piedevām līdz pat saldajiem ēdieniem.

Skaists ir arī pats ķirbju novākšanas laiks, jo vienlaikus ienākušies gandrīz gatavie ķirbji tiek novietoti saulē pilnīgas gatavības sasniegšanai. Lauku saimniecībās tie var tikt novietoti uz nojumju jumtiem, palodzēm un dažādām citām saulē esošām virsmām. Pēc tam veselā veidā tie tiek uzglabāti visu ziemu un izmantoti pēc vajadzības.

Zucce

Ķirbis saldskābā mērcē (itāļu val.: zucca in agrodolce, il fegato dei sette rubinetti; sicīliešu dialektā: u ficatu ri setti cannola) ir viens no agrāk Palermo zonā nabadzīgo iedzīvotāju vidū radušajiem ēdieniem, kas, mēģinot atdarināt franču aristokrātu ēdienu – panētas ceptas aknas – tās aizstāja ar daudz lētāku un pieejamāku sastāvdaļu – sarkano ķirbi.

Pirmo reizi šis ēdiens ir ticis pagatavots Palermo tirgus teritorijā esošajā Garraffello laukumā, kurā atradās ūdens strūklava ar septiņiem krāniem, un tā kā izskata ziņā tas tik ļoti līdzinājās aristokrātu ēdienam, tad, to pārdodot nabadzīgajiem iedzīvotājiem kā ielu ēdienu, pārdevēji esot saukuši: „septiņu krānu strūklavas laukuma aknas”!

Ķirbis saldskābā mērcē ir ļoti aromātisks ēdiens, kas var tikt pasniegts gan kā uzkoda, gan arī kā veselīga dārzeņu piedeva. Tā interesanto garšu nodrošina etiķis un cukurs saldskābas garšas iegūšanai, melnie pipari vai čili pipari asumam un piparmētru lapiņas aromātam!

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 500 gr ķirbja;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • piparmētru lapiņas;
  • ¼ gl vīna vai ābolu etiķa;
  • 1 ēd.k. cukura;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari vai 2 mazi čili pipariņi;
  • olīveļļa;
  • papildus pēc izvēles – ciedru rieksti, melnās olīvas, melno vīnogu sīrups (vino cotto) vīna vai ābolu etiķa vietā.

Pagatavošana:

  • nomizojam ķirbi, izņemtam tā sēklas un sagriežam apmēram 1 cm biezās strēmelēs vai gabaliņos;
  • uz sakarsētas pannas pietiekamā daudzumā olīveļļas uz mērenas uguns liesmas apcepam tās no abām pusēm līdz tās iegūst nedaudz brūnganīgu nokrāsu. Cepšanās laikā tās lēnām un uzmanīgi apgriežam uz otru pusi;
  • pievienojam veselas vai šķēlēs sagrieztas ķiploku daiviņas, piparmētru lapiņas, sāli un svaigi maltus melnos piparus vai čili piparus pēc vēlēšanās;
  • kad ķirbis ir gandrīz gatavs, palielinām uguns liesmu un pārslakām tās ar etiķi, kurā iepriekš tika izšķīdināts cukurs. Ļaujam tam iztvaikot;
  • kārtojam uz šķīvja un pasniedzam tiklīdz tas ir atdzisis. Pārkaisām ar nedaudz sāls (pēc vēlēšanās) un piparmētru lapiņām.

Labu apetīti!

2 Trackbacks to “Ķirbis saldskābā mērcē (Zucca in agrodolce)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: