Citronu liķieris (Limoncello)

Food_Limoncello

Limončello (itāļu val.: limoncello) ir ļoti sens, dažādām leģendām un tradīcijām bagāts citronu liķieris, kurš vēsturiski Itālijā ir gatavots tās dienvidu reģionos, jo īpaši Neapoles zonā. Tas ir otrs populārākais liķieris Itālijā un viens no populārākajiem itāļu liķieriem ārpus tās teritorijas, kura popularitāte arvien pieaug.

Limončello ir no citronu mizu uzlējuma spirtā gatavots dzeltenas krāsas ļoti aromātisks un atsvaidzinošs liķieris. Tā alkohola saturs ir apmēram 28 – 32% (mājās gatavotie liķieri satur augstāku alkohola līmeni). Tam piemīt izteikts citronu aromāts, taču bez tiem raksturīgā sīvuma un rūgtuma.

Tradicionāli tas tiek pasniegts pirms vai pēc ēdienreizes kā vielmaiņu veicinošs līdzeklis, taču lieliski sader arī ar desertiem, augļu salātiem un var tikt izmantots kūku, toršu un dažādu kokteiļu pagatavošanai.

Tradicionāli tas tiek pasniegts pirms tam saldētavā atdzesētā veidā (ledus auksts) un saldētavā atdzesētās nelielās keramikas vai stikla glāzītēs.

Vēsture:

Limončello ir ļoti sens dzēriens, kura izcelsmes vēsture nav skaidri zināma. Zināms vien tas, ka arābi bija tie, kas 12. – 13.gadsimtā Itālijas dienvidu reģionos (Sicīlijā, Kalabrijā un Kampānijā) uzsāka citronu audzēšanu un tas, ka šis dzēriens ir ļoti populārs Neapoles teritorijā (!), Sicīlijā un Sardīnijā un vēl tiek gatavots Francijā esošajā Menton zonā un Maltas salā Gozo.

Gadiem ilgi Neapoles teritorijas Sorrento, Amalfi un Capri sacenšas par to, kur tieši ir ticis radīts limončello liķieris, to apvijot ar dažādām leģendām un nostāstiem. Tiek uzskatīts, ka šajā zonā tas ir ticis gatavots jau kopš citrusu augļu ieviešanas laikiem, ka tas vienmēr ir ticis turēts mājās viesu cienāšanai, ka agros rītos to esot lietojuši zvejnieki un lauksaimnieki, lai cīnītos ar aukstumu, ka to esot radījuši kāda klostera mūki un baudījuši starp lūgšanām, u.c.

Tikmēr no neseno laiku vēstures zināms tas, ka 1900.-to gadu sākumā Capri teritorijā esošajā salā Azzura dzīvoja un par citronu un apelsīnu dārzu rūpējās Maria Antonia Farace. Pēc kara viņas mazdēls atvēra bāru, kura specialitāte bija pēc viņa vecmammas receptes gatavotais citronu liķieris. 1988.gadā kundzes mazmazdēls Masimo Kanale (Massimo Canale) reģistrēja vārdu „limoncello” un izveidoja nelielu uzņēmumu, turpinot ražot šo alkoholisko dzērienu pēc savas ģimenes receptes.

Jebkurā gadījumā, lai gan šī liķiera izcelsmes vēsture nav skaidri zināma, skaidrs ir viens, ka Neapoles teritorijā tam ļoti senas saknes un ļoti bagātas tradīcijas. Daudzās ģimenēs tā pagatavošanas recepte tiek nodota no paaudzes paaudzē, turklāt, tieši Neapoles zonā augušie citroni ir šī dzēriena pagatavošanai vispiemērotākie – tie ir īpaši bagāti ar dažādām ēteriskajām eļļām, kas dzērienam piešķir spēcīgu citronu aromātu un garšu.

Arī Sicīlijā, kas vēsturiski ir bijusi viena no lielākajām citrusu augļu ražotājzonām Itālijā, pastāv ļoti senas un bagātas limončello pagatavošanas tradīcijas, turklāt, katrā zonā un pat katrā ģimenē tās ir nedaudz atšķirīgas. Interesanti atzīmēt, ka Sicīlijā ļoti populāri ir arī no mandarīnu miziņu un lauru lapu uzlējuma spirtā gatavoti liķieri.

Limončello pagatavošanas process nav sarežģīts, taču laikietilpīgs. Saskaņā ar tradicionālajām receptēm pilns tā pagatavošanas process aizņem apmēram 2.5 mēnešus jeb 80 dienas (pastāv arī daudz ātrākas receptes!). Tieši tāpēc, lai sapildīts skaistās stikla pudelēs tas tuviem cilvēkiem varētu tikt pasniegts kā skaista Ziemassvētku dāvana, tā pagatavošanas process tiek uzsākts savlaicīgi (Oktobrī, Novembrī).

Limončello pagatavošanai vispiemērotākie ir citronu dzeltenas krāsas citroni, īpaši Sorrento (il „femminello”), Amalfi (sfusato amalfitano) un Capri zonās augušie, kuriem ir piešķirts aizsargājamas teritorijas izcelsmes produkta statuss (la denominazione di indicazione geografica protetta, IGP). Tie ir simetriski, eliptiskas formas vidēji lieli citroni ar biezu un ļoti aromātisku (ēteriskajām eļļām bagātu) mizu.

Nepieciešams:

  • 10 – 12 vidēji lieli citroni, bioloģiski un ar ķimikālijām neapstrādāti, novākti ar rokām;
  • 1 litrs 950 alkohola;
  • 1 litrs ūdens;
  • 600 – 700 gr cukura.

Pagatavošana:

  • zem tekoša silta ūdens nomazgā citronus un pēc tam nosusina tos;
  • ar kartupeļu mizojamo nazīti nomizo citronu miziņu pēc iespējas plānāku (tā, lai nebūtu tās baltās daļas, kas ir rūgta). Ja vēlas, miziņu var sagriezt plānās strēmelītēs un/ vai sasmalcināt mazos gabaliņos. *No nomizotajiem citroniem var izspiest sulu, kuru sapildītu ledus trauciņos un sasaldētu saldētavā, vēlak ledus kubiņu veidā var pievienot ūdenim vai dažādām augļu sulām;
  • nomizotās miziņas liek hermētiski slēdzamā stikla traukā, pārlej ar 75% no kopējā alkohola daudzuma un uz 40 dienām (vai vismaz 10 dienām) novieto tumšā un vēsā vietā. Reizi dienā trauku nedaudz pakustina (alkohols paliks dzeltenāks, savukārt, miziņas – bālākas);
  • 39.dienā pagatavo sīrupu, traukā ielejot ūdeni, pievienojot cukuru un, visu nepārtraukti maisot, vārot tikmēr, kamēr cukurs izkūst. Atstāj uz nakti to pilnībā atdzist;
  • 40.dienā atdzisušo sīrupa masu un atlikušos 25% alkohola pievieno citronu miziņu traukam un visu kārtīgi izmaisa. Novieto tumšā un vēsā vietā uz 40 dienām (vai vismaz 10 dienām). Reizi dienā trauku nedaudz pakustina;
  • iegūto šķidrumu izfiltrē un pilda hermētiski slēdzamās stikla pudelēs. Uzglabā ledusskapī, vislabāk saldētavā, un ļauj slēgtā veidā nostāvēties vēl pāris dienas (vēlams vismaz 7 – 10 dienas);
  • pasniedz ledus aukstu (no saldētavas) nelielās pirms tam saldētavā atdzesētās keramikas vai stikla glāzītēs.

Labu apetīti!

P.S. Atvērtu pudeli vēlams izlietot apmēram 3 – 4 nedēļu laikā.

LimoncelloLimoncello1

One Trackback to “Citronu liķieris (Limoncello)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: