Feijoa

Food_Feijoa

Izrādās, ka šo augļu koku, kuru tikai tagad esmu apzinājusies, esmu fotografējusi pavasarī tā ziedēšanas laikā. Tad manu uzmanību piesaistīja tā neparasti skaistie un dekoratīvie ziedi, savukārt, tagad rudenī manu uzmanību piesaistīja tā interesantie augļi.

Tieši vakar lasīju rakstu, ka Sicīlijā, galvenokārt tās austrumu pusē, pēdējos gados arvien vairāk tiek audzēti tādi eksotiskie augļi kā, piemēram, avokado, mango, čerimoja (annona), feijoa, u.c. Tas saistīts gan ar īpaši labvēlīgajiem klimatiskajiem apstākļiem, gan arī to, ka, pateicoties Sicīlijas atrašanās vietai, šeit izaudzētie eksotiskie augļi, kas tālāk tiek eksportēti uz citām Eiropas valstīm, var būt pat par 75% lētāki nekā tādi paši no eksotiskām zemēm importētie augļi.

Informācija no interneta

Feijoa (bot.: acca sellowiana, feijoa sellowiana) ir mūžzaļš miršu dzimtas (bot. Mortaceae) koks, kura izcelsmes teritorija ir Dienvidamerikas subtropiskās zonas, to kalnu apgabali līdz 1000 m.v.j.l. augstumā (Brazīlija, Argentīna, Kolumbija, Paragvaja, Urugvaja).

Pirmo reizi šo augu Brazīlijā 19.gadsimta sākumā atklāja vācu dabas zinātnieks un botāniķis Frīdrihs Sellovs (Friedrich Sellow, 1789 – 1831) par godu kuram arī piešķirts tā šķirnes nosaukums. Auga dzimtas nosaukums, savukārt, ir piešķirts par godu Brazīlijā dzimušajam portugāļu botāniķim un Lisabonas Dabas vēstures muzeja direktoram (Joao de Silva Feijo, 1760 – 1824).

Eiropā šis augļu koks nonāca 19.gadsimta beigās vispirms Vidusjūras reģiona valstīs (Šveicē, Francijā, Itālijā, Spānijā) un pēc tam citās valstīs (piem., Gruzijā, Turcijā, Izraēlā, Azerbaidžānā, Krievijas dienvidu reģionos, ASV, Austrālijā, Jaunzēlandē). Mūsdienās tieši Jaunzēlande ir viena no lielākajām feijoa ražotājvalstīm pasaulē.

Feijoa ir salīdzinoši neliels koks (1 – 7 m) ar zaļganpelēkām ovālas formas lapām un neparasti skaistiem rozā – aveņu krāsas ziediem ar daudzām sarkanām stigmām. To ziedēšanas laiks: Maijs – Jūnijs. Ražas novākšanas laiks: Oktobris – Decembra sākums. Feijoa augļu koks sāk ražot augļus pēc apmēram 3 – 5 gadiem.

FeijoaFeijoa (1)

Feijoa augļi atkarībā no to augšanas zonas ir 2 – 10 cm garas un 1.5 – 6 cm garas ovālas formas un tumši zaļas krāsas ogas ar nelielām bārkstiņām to vienā galā. Sasniedzot pilnīgu gatavību, šie augļi nokrīt no koka zemē un tieši no zemes uzlasītie augļi ir vislabākie, jo tie ir pilnībā nogatavojušies un satur visvairāk vitamīnu. Viena augļa svars var būt no 15 līdz 130 gr. Taču augļus var novākt no koka arī neilgi pirms to nokrišanas zemē, tādā gadījumā noraujot tikai tos augļus, kas viegli atdalās no zariem un piespiežot ir nedaudz mīksti (līdzīgi kā banāni).

Augļa iekšpuse ir ļoti sulīga, mīksta, caurspīdīgi baltas krāsas želejveida masa, kas satur ļoti daudz mazu sēkliņu (līdzīgi kā gatavi bumbieri vai kivi!). Augļiem piemīt ļoti spēcīgs zemenēm un ananāsiem līdzīgs aromāts. Negataviem augļiem mīkstums ir pelēcīgi blāvs, savukārt, pārgatavojušies augļiem – ar brūnu nokrāsu. Šādus augļus uzturā vairs nevajadzētu izmantot.

Svaigiem augļiem ir salīdzinoši īss uzglabāšanas termiņš. Pilnībā nogatavojušies augļi istabas temperatūrā var tikt uzglabāti apmēram 2 – 3 dienas un pēc tam, neskatoties uz to, ka no ārpuses tie saglabājas nemainīgi, sākas to bojāšanās process. Daļēji gatavi augļi ledusskapī var tikt uzglabāti pat vairākus mēnešus, turklāt, nezaudējot to garšas un smaržas īpašības un uzturvērtību.

Pielietojums:

  • svaigā veidā uzturā, pārgriežot uz pusēm un izēdot ar karoti vai, ja karote nav pieejama, izspiežot ārā. Pēc vēlēšanās var tikt pievienots cukurs;
  • dažādu augļu un dārzeņu salātos (salātiem var tikt pievienoti arī svaigi feijoa ziedi!), konservu, ievārījumu, kompotu, džemu, sulu, atvēsinošu dzērienu un liķieru, kēksu, toršu un mērču pagatavošanai (feijoa mērce lieliski sader ar gaļas ēdieniem vai gaļas uzkodām);
  • dermatoloģijā – feijoas ēteriskās eļļas tiek izmantotas kā ādas pretiekaisuma līdzeklis;
  • feijoa koks kā dārza un parka dekoratīvs elements (mūžzaļš un ar skaistiem ziediem).

Ietekme uz veselību:

  • 100 gr produkta satur apmēram 45 Kcal, 1 gr olbaltumvielu, 0.78 gr tauku, 10 gr ogļhidrātu;
  • labvēlīgi iedarbojas vairogdziedzera saslimšanu gadījumā (bagātīgi satur jodu: apmēram 3 mg / 100 gr, tāpēc to satura ziņā var tikt pielīdzināti jūras produktiem!);
  • labvēlīgi iedarbojas aterosklerozes gadījumā, nesatur holesterolu;
  • labvēlīgi iedarbojas kuņģa – zarnu trakta un nieru iekaisuma gadījumā;
  • labvēlīgi iedarbojas uz imūnsistēmu, kavē organisma novecošanās un ļaundabīgu procesu attīstības procesus (ļoti bagātīgi satur C un B6 vitamīnus, mikroelementus (kāliju, nātriju, kalciju, magniju, forsforu, dzelzi), antioksidantus, organiskās skābes un ēteriskās eļļas);
  • labvēlīgi iedarbojas depresijas gadījumā;
  • labvēlīgi iedarbojas dažādu ādas iekaisumu un saslimšanu gadījumā (mīkstina, tonizē, mitrina).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: