Sudraba metastes rullīši (Involtini di pesce sciabola)

Food_Involtini di pesce spatola

Sudraba metaste ir zivs, kas piesaista uzmanību. Tā ir gara, sudraba krāsas spīdīga zivs, kas parasti tiek pārdota satīta tādā kā rullītī. Garšas ziņā tā ir maiga un neitrāla, tāpēc tiek papildināta un lieliski sader ar dažādām izteiksmīgām papildus sastāvdaļām. Bieži vien tiek izmantota kā zobenzivs aizstājējzivs, jo ir daudz lētāka.

Food_Silver scabbardfish (Spatola)Spatola_Involtini2

Sicīlijā sudraba metaste ir ļoti populāra. Tā tiek gatavota dažādos veidos, viens no tiem – dažāda pildījuma rullīši (itāliešu val.: involtini di pesce sciabola, sicīliešu dialektā: pesce spatola), piemēram:

  • ar rozīnēm, ciedru riekstiem un kaperiem (Palermo variants);
  • rīvmaizi, rīvētu sieru, sasmalcinātiem ķiplokiem un pētersīļiem (Katānijas variants);
  • rīvmaizi, rīvētu sieru, sasmalcinātiem ķiplokiem un pētersīļiem, Pakīno ķirštomātiņiem, zaļajām olīvām un kaperiem (Mesīnas variants);
  • pistāciju riekstiem un citrusu augļiem;
  • speķi, u.c.

Mans mīļākais pildījuma veids ir visvienkāršākais un tas sastāv no rīvmaizes, rīvēta siera, ķiplokiem, pētersīļiem un sālītiem kaperiem.

Food_Involtini di pesce spatola_capperi

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 kg zivs filejas, sagrieztas 8 – 10 cm garos gabaliņos;
  • rīvmaize pēc vajadzības;
  • 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
  • 200 gr rīvēta caciocavallo ragusano vai parmezāna siera (pēc vēlēšanās);
  • 4 ēd.k. sālītu kaperu, izmērcētu aukstā ūdenī (pēc vēlēšanās);
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, oregano;
  • olīvelļa.

Pagatavošana:

  • sudraba metasti pārgriež uz pusēm un, atverot kā grāmatu, izgriež tās galveno asaku. Sagriež 8 – 10 cm garos gabalos. Šo darbu uzticu savam zivju pārdevējam;
  • zivs filejas gabalus noskalo zem tekoša auksta ūdens un nosusina ar virtuves papīra dvieli;
  • sagatavo pildījuma masu, rīvmaizei pievienojot rīvētu sieru (pēc vēlēšanās), sasmalcinātus ķiplokus un pētersīļus, aukstā ūdenī izmērcētus un sasmalcinātus kaperus (pēc vēlēšanās) un sāli un piparus pēc garšas. Visu kārtīgi izmaisa;
  • zivs filejas gabalus no abām pusēm apslaka ar olīveļļu (es šoreiz apsmērēju ar sinepēm!), apvārta pildījumā un to vidū kārto pildījuma masu. Aizrullē, aizsprauž ar koka irbulīšiem un kārto vienu pie otra cepamajā traukā vai uz pannas;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 C0 apmēram 20 minūtes vai cep uz pannas līdz tie ir gatavi. Cepšanās laikā pēc vēlēšanās apslaka ar olīveļļu;
  • pasniedz karstus papildinātus ar glāzi vēsa baltvīna.

Spatola_InvoltiniInvoltini di spatolaSpatola_Involtini1

Saistītie raksti:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: