Pistāciju nuga (Croccante ai pistacchi)

Food_Crocante ai pistacchi

Ikgadējo Brontes pistāciju svētku (Septembra beigas – Oktobra sākums) ietekmē nolēmu pagatavot pistāciju nugu (itāļu val.: croccante ai pistacchi, sicīliešu dialektā: frastucata, kas acīmredzot ir cēlies no arābu valodas vārda „fustuq” jeb pistācijas), kas ir viens no Katānijas zonas tradicionālajiem desertiem (pieejams daudzās konditorejas bodītēs). Tas ir arī viens no Ziemassvētku perioda tradicionālajiem desertiem, kas, iesaiņots skaistos maisiņos ar lentītēm, var tikt pasniegts kā skaista dāvana.

Tas ir dārgs, neparasti garšīgs un ļoti īpašs izstrādājums, jo īpašas ir tā sastāvdaļas – vulkāna Etna pakājē augušās un ar rokām novāktās izteikti zaļās un aromātiskās Brontes pistācijas, sauktas par Brontes pilsētas „zaļo zeltu”.

Nepieciešams:

  • 250 gr lobītu pistāciju (negrauzdētu un nesālītu);
  • 150 gr cukura;
  • 1 ēd.k. ūdens;
  • ½ ēd.k. citronu sulas;
  • puse citrona;
  • pavisam nedaudz olīveļļas;
  • papildus pēc izvēles – pavisam nedaudz kanēļa pulvera.

Pagatavošana:

  • tainsstūrveida formas trauku izklājam ar cepamo papīru un ieziežam ar olīveļļu;
  • uz sakarsētas pannas uzberam cukuru, pievienojam ūdeni, svaigi spiestu citronu sulu, kanēli (pēc izvēles) un, visu nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns liesmas vārām tikmēr, kamēr cukurs tik tikko sāk karamelizēties (uzmanību: nepārgrauzdēt!). Pievienojam pistācijas un visu ļoti ātri izmaisām līdz izveidojas viendabīga masa;
  • karsto masu lejam iepriekš ieeļļotajā traukā apmēram 0.5 cm biezā kārtā un ar pusi citrona nolīdzinām un piespiežam to pie pamatnes;
  • kad masa ir nedaudz atdzisusi, bet vēl nav pilnībā auksta, ar ieeļļotu nazi sagriežam to taisnstūra vai rombveida gabalos. Ļaujam tiem pilnībā atdzist;
  • uzglabājam tumšā un vēsā vietā.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: