Baklažānu karbonādes (Cotolette di melanzane)

Food_Cotolette di melanzane

Baklažānu karbonādes (itāļu val.: cotolette di melanzane) ir vēl viens no tiem sicīliešu ēdieniem, kas vēsturiski ir radies nabadzīgo sicīliešu vidū kā mēģinājums atdarināt sicīliešu aristokrātijas vidū iecienītus ēdienus, kurus tie nav varējuši atļauties. Tamdēļ, bieži vien saglabājot tikai aristokrātisko ēdienu nosaukumus (lai vismaz kaut kā līdzinātos aristokrātiem), to sastāvdaļas ir aizstātas ar daudz pieejamākām un lētākām sastāvdaļām, galarezultātā radot garšas ziņā ne mazāk izteiksmīgus ēdienus, piemēram, „sardīnes kā dziedātājputniņš” – dziedātājputniņš ir aizstāts ar sardīnēm, „panelle” – mazas zivtiņas ir aizstātas ar turku zirņu miltiem, „cacio all’argentiera” – ķiploka un etiķa aromāts rada iespaidu par ēdiena sastāvā izmantotu truša gaļu, „baklažāni kā paipalas” (itāļu val.: „melanzane a quaglia”) – īpašs iegriezums ļauj baklažāniem līdzināties paipalām jeb precīzāk – to astei.

Interesanti atzīmēt, ka Sirakūzu zonā baklažānu karbonādes tiek gatavotas pa divām kopā, to pildījuma sastāvā izmantojot Bešamela mērci (itāļu val.: Sciatre e Matre).

Nepieciešams:

  • 1 baklažāns (vislabāk izmantot sicīliešu apaļo, violeto baklažānu);
  • 2 olas;
  • nedaudz rīvēta aitas piena pekorīno vai parmezāna siera;
  • milti;
  • rīvmaize;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • sāls, pipari, sasmalcināti pētersīļi;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  • nomazgājam baklažānus un sagriežam tos apmēram 5 – 7 mm biezās šķēlēs ar visu mizu;
  • baklažānu šķēles pārkaisām ar rupjo sāli, aplejam ar ūdeni un, uzliekot smagumu, ļaujam tām nostāvēties apmēram 30 – 40 minūtes (šo soli var arī izlaist!). Pēc tam tās nosusinām;
  • baklažānu šķēles no abām pusēm apvārtām vispirms miltos, pēc tam sakultās olās un visbeidzot rīvmaizē, kurai pievienots rīvēts siers, sasmalcināti pētersīļi un smalki sakapāta viena ķiploka daiviņa;
  • liekam cepties pietiekamā daudzumā eļļas līdz tās no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu;
  • kārtojam uz virtuves papīra dvieļiem nosusināties no liekā eļļas daudzuma un pārkaisām ar nedaudz sāls;
  • pasniedzam siltas.

Labu apetīti!

Melanzane_Cotolette

One Trackback to “Baklažānu karbonādes (Cotolette di melanzane)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: