Zemeņu semifreddo (Semifreddo alle fragole)

Food_Semifreddo di fragole

Viens no mūsmājās vasaras sezonā iecienītākajiem desertiem ir tieši semifreddo jeb tulkojumā no itāļu valodas „daļēji auksts” deserts.

Tas ir no dažām ļoti vienkāršām sastāvdaļām (olas, cukurs, saldais krējums un augļi/ rieksti/ rikotas siers, u.c.) ātri un viegli pagatavojams deserts, kas garšo visiem un kura nekad nav par daudz. Garšas un struktūras ziņā tas atgādina saldējumu un, kam gan negaršo saldējums?

Tā kā tagad ir zemeņu sezona, tad šoreiz to gatavoju no zemenēm.

Nepieciešams (apmēram 1L):

  • 500 gr zemeņu;
  • 250 gr saldā krējuma;
  • 2 olas, to baltumi;
  • 100 – 150 gr cukura;
  • 3 – 4 ēd.k. ūdens;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula.

Pagatavošana:

  • nomazgā un nosusina zemenes, noņem to zaļās lapiņas;
  • zemenēm pievieno svaigi spiestu citrona sulu un tās sablenderē viendabīgā masā, dažas ogas atstājot veselas dekorēšanai;
  • nelielā katliņā ieber cukuru, pievieno ūdeni un, nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns vāra tikmēr, kamēr cukurs izkūst un sāk palikt staipīgs (1210 C);
  • tikmēr olbaltumus ar šķipsniņu sāls sakuļ stingrās putās. Pēc tam ietur pauzi un pārbauda cukura masu. Turpinot kult olbaltumus, tiem pievieno iepriekš pagatavoto un vēl karsto cukura masu. Kuļ tikmēr, kamēr olbaltumu masa atdziest un izveidojas stingras, spīdīgas putas;
  • atsevišķā traukā sakuļ saldo krējumu;
  • lēnām, cilājošām kustībām olbaltumu masai pievieno sablenderētās zemenes un pēc tam iecilā iepriekš sakulto saldo krējumu. Izmaisa, lai izveidojas viendabīga masa;
  • deserta trauku izklāj ar cepamo papīru vai pārtikas plastmasas plēvi un, ja vēlas, tā apakšējā kārtā kārto veselas vai mazākos gabalos sagrieztas ogas (pēc tam tās būs deserta virspusē). Pa virsu lej deserta masu;
  • liek saldētavā, kamēr sacietē (apmēram 6 st., bet vislabāk uz visu nakti);
  • apmēram 30 minūtes pirms pasniegšanas pārvieto no saldētavas uz ledusskapi, lai tas nedaudz atkustu;
  • pasniedz uz dekoratīvā šķīvja dekorētu ar zemenēm un pēc vēlēšanās arī piparmētru lapiņām, tumšo šokolādi vai pistācijām.

Labu apetīti!

P.S. Tā kā deserta sastāvā ietilpst svaigas olas, tad vēlams izmantot bioloģiskas izcelsmes olas.

Semifreddo_fragole

 

One Trackback to “Zemeņu semifreddo (Semifreddo alle fragole)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: