Kartupeļu pīrāgs (Gatto’ di patate)

Food_Gatto di patate

Kartupeļu pīrāgs (itāļu val.: gatto di patate) ir Itālijas dienvidu reģionos – Kampānijā un Sicīlijā bieži gatavots ēdiens, kura izcelsme tiek attiecināta uz franču valdīšanas laiku (tā nosaukums ir cēlies no franču valodas vārda „gateau” – kūka, pīrāgs).

Tā galvenā sastāvdaļa ir kartupeļi, kas var tikt papildināti ar dažāda veida sieriem, vārītām desām, salami, cieti vārītām olām, ceptām baklažānu šķēlēm, Boloņas mērci, u.c.

Tas var tikt pasniegts kā pamatēdiens un īpaši garšīgs ir atsildīts nākamajā dienā.

Nepieciešams:

  • 1.5 kg kartupeļu;
  • 2 olas;
  • 2 – 3 ēd.k. sviesta;
  • 5 – 6 ēd.k. parmezāna siera, smalki sarīvēta;
  • 2 – 3 plānas Mortadellas (vārītas desas ar speķa gabaliņiem) šķēles;
  • 200 gr Mocarellas siera, sagriezta plānās šķēlēs vai kubiņos;
  • 50 – 70 gr kūstoša siera (piem., provola), sagriezta plānās šķēlēs;
  • nedaudz rīvmaizes;
  • sāls, pipari, nedaudz rīvēta muskatrieksta.

Pagatavošana:

  • pagatavo kartupeļu pamatmasu, vieglā sālsūdenī novārot kartupeļus ar visu mizu. Tiklīdz tie ir mīksti un kamēr tie vēl ir karsti, nomizo un izspiež caur dārzeņu sietu, iegūstot viendabīgu masu (putru). Pievieno sviestu, olas, parmezāna sieru, sāli, piparus un nedaudz rīvēta muskatrieksta. Visu kārtīgi izmaisa;
  • cepamā trauka pamatni un sānu malas iesmērē ar sviestu un izkaisa ar rīvmaizi tā, lai viss būtu vienmērīgi noklāts (pīrāgs pēc tam viegli atdalīsies no trauka);
  • veido pīrāga apakšējo kārtu, pusi kartupeļu masas liekot trauka apakšā un ar mitrām rokām daļu pieceļot uz augšu un piespiežot pie trauka sānu malām;
  • nākamajā kārtā vienu otrai virsū liek plānās šķēlēs sagrieztās Mortadellas šķēles, pēc tam – Mocarellas sieru un kādu no kūstošajiem sieriem (vislabāk izmantot picām paredzēto Mocarellas sieru, jo tas satur mazāk šķidruma; ja nē, tad Mocarellu notecina no liekā šķidruma);
  • pīrāga virspusē liek atlikušo kartupeļu masu un visu vienmērīgi nolīdzina. Pārkaisa ar rīvmaizi un pāris vietās uzliek nelielus sviesta gabaliņus;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800C apmēram 30 minūtes, pēdējās 10 minūtes cepot grila režīmā, lai virspuse iegūtu zeltainu nokrāsu;
  • ļauj tam nedaudz atdzist izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz viegli siltu gabalos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

Food_Gatto di patate (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: