Pantelerijas salas kartupeļu salāti (Insalata Pantesca)

Food_Insalata PantescaViens no Pantelerijas salas tradicionālajiem ēdieniem – ļoti krāsaini, aromātiski un garšas ziņā bagātīgi kartupeļu aukstie salāti (itāļu val.: insalata Pantesca, dialektā: n’zalata pantisca), kas, papildināti ar glāzi baltvīna, var tikt pasniegti kā pamatēdiens – vieglas un pietiekami sātīgas pusdienas vai vakariņas.

Pantelerijas sala ir Sicīlijas DR esoša vulkāniskas izcelsmes sala, kas, pateicoties tās melnajai un īpaši auglīgajai augsnei, bieži vien tiek saukta arī par Vidusjūras melno pērli. Tā ir kalnaina un klinšaina sala, kur valda tipisks Vidusjūras klimats un gandrīz vienmēr arī spēcīgi vēji.

Pantelerijas sala ir pazīstama arī ar saviem produktiem. Viennozīmīgi, tās populārākais, pazīstamākais un ievērības cienīgākais produkts ir Zibibbo vīnogas, kas ietilpst tādu vīnu sastāvā kā saldie vīni Moscato un Passito di Pantelleria (DOC) un Zibibbo.

Ļoti īpaši ir arī minēto kartupeļu sastāvā izmantotie produkti, piemēram:

  • Pantelerijas kaperi, kas šeit aug savvaļā un tiek novākti ar rokām;
  • olīvas;
  • ķiršu tomātiņi;
  • Pantelerijas oregāno, kas ir īpaši aromātisks;
  • sarkanie sīpoli, kas ir īpaši saldi un maigi;
  • zivis – tradicionāli salātu sastāvā tiek izmantoti sarkanā tunča vai skumbrijas filejas gabaliņi, taču to trūkuma gadījumā var tikt izmantotas arī sālītas sardīnes vai anšovi. Salāti var tikt pagatavoti arī ar gaļu (piem., vistas gaļu) vai bez zivīm un gaļas vispār (veģetārais variants).

Nepieciešams (4 pers.):

  • 500 gr jeb 4 vidēji lieli kartupeļi (vēlams jaunie);
  • 1 neliels sarkanais sīpols;
  • 300 gr ķiršu vai dateļveida tomātiņu;
  • 10 – 15 sālītas melnās olīvas bez kauliņiem;
  • 2 ēd.k. sālītu Pantelerijas kaperu (der arī Salinas salas kaperi);
  • 200 gr konservētas tunča vai skumbrijas filejas savā sulā vai pāris filejas sālītu anšovu vai sardīņu (pēc izvēles);
  • nedaudz balzāma etiķa;
  • olīveļļa;
  • kaltēta Pantelerijas oregāno;
  • pāris lapiņas bazilika (pēc izvēles);
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • vieglā sālsūdenī novārām kartupeļus ar visu mizu līdz tie ir gandrīz gatavi (jābūt gataviem, bet nedrīkst būt pārāk mīksti!). Atdzesējam un nomizojam. Pārgriežam uz pusēm, ja tie ir mazāki kartupeļi, vai 4 – 6 daļās, ja tie ir lielāki;
  • plānās šķēlēs sagriežam sīpolus, pārlejam ar balzāma etiķi un ļaujam tiem nostāvēties apmēram 20 minūtes. Notecinām un nosusinām;
  • sālītos kaperus aplejam ar aukstu ūdeni un ļaujam tiem pāris minūtes nostāvēties. Notecinām un nosusinām;
  • ja izmantojam svaigas zivis (piem., skumbriju), tad nelielā daudzumā ūdens novārām tās kopā ar garšvielām (piem., nedaudz sāls, veseliem melnajiem pipariem, lauru lapām). Notecinām lieko ūdens daudzumu un atdzesējam tās. Notīrām un atbrīvojam no asakām un atdalām filejas;
  • sagatavojam tomātus, tos pārgriežot uz pusēm, un olīvas, tās atdalot no kauliņiem;
  • visas sastāvdaļas kārtojam traukā un pārkaisām ar nedaudz sāls, svaigi maltiem melnajiem pipariem, oregāno un nelielos gabalos sadalītām bazilika lapiņām. Pārslakām ar olīveļļu un ļoti viegli un uzmanīgi visu izmaisām;
  • pasniedzam dekorētu ar tunča vai skumbrijas filejas gabaliņiem un, ja vēlamies, varam papildināt ar viegli grauzdētu svaigas baltmaizes šķēli, kas apslacīta ar olīveļļu un pārkaisīta ar oregāno.

Labu apetīti!

Insalata Pantesca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: