Balto zīdkoka ogu ievārījums (Marmellata di gelsi bianchi)

Food_Confettura_gelsi bianchi

Zīdkoka ogas ir viens no Maija mēneša sezonas produktiem. Ļoti īpašs produkts, jo:

  • tās nav pieejamas visur un to sezona ir ļoti īsa;
  • tās ir svarīgi novākt īstajā brīdī – kad tās ir pietiekami gatavas (tikai gatavām ogām piemīt salda garša; negatavas ogas ir bezgaršīgas), bet vēl nav sākušas krist zemē un nav sākušas rūgt;
  • tās ir svarīgi pēc iespējas ātrāk sagatavot vēlākai izmantošanai (ogas ļoti ātri bojājas un tās nav iespējams ilgstoši uzglabāt svaigā veidā).

Tā kā ogas aug lielos kokos un tās ir ļoti maigas un trauslas, tad, lai atvieglotu to novākšanas procesu, zem kokiem tiek noklāti tīkli, kur pēc vieglas koka zaru kratīšanas sakrīt gatavākās no ogām. Pēc tam ar vieglām roku kustībām tās tiek saliktas lēzenos traukos transportēšanai mājās un izmantošanai pēc vajadzības (ēšanai svaigā veidā vai vārīšanai).

Jāatzīmē, ka Sicīlijā daudz populārākas ir melnā zīdkoka ogas (daudz saldākas). No tām tiek gatavota granita, saldējums, un dažādi citi deserti un dzērieni.

Confettura gelsi bianchi

Šoreiz no baltā zīdkoka ogām nolēmu pagatavot ievārījumu (itāļu val.: confettura di gelsi bianchi).

Nepieciešams:

  • 1 kg balto zīdkoka ogu (attīrītas no gružiem, bet ar visiem kātiņiem);
  • 500 – 600 gr cukura;
  • 1 – 2 citroni, to sula.

Pagatavošana:

  • baltās zīdkoka ogas pārlasām un attīrām no lapiņām, zariņiem un bojātām ogām;
  • noskalojam zem tekoša auksta ūdens un nosusinām;
  • liekam traukā un vārām apmēram 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Nolejam izdalījušos šķidrumu;
  • zīdkoka ogas izspiežam caur sietu, tādējādi tās atdalot no kātiņiem un iegūstot viendabīgu masu;
  • zīdkoka ogas liekam traukā, pievienojam cukuru un citronu sulu un uz mērenas uguns vārām apmēram 30 – 40 minūtes jeb kamēr izveidojas pabieza masa. Vārīšanās procesa laikā nosmeļam putas un lielāko daļu no trauka virspusē esošajām zīdkoka ogu sēkliņām;
  • gatavo zīdkoka ogu ievārījumu lejam iepriekš sagatavotos sterilizētos traukos, aizvākojam un apgriežam otrādi;
  • kad ievārījums ir atdzisis, ievietojam ledusskapī un izmantojam pēc vajadzības.

Labu apetīti!

Confettura gelsi bianchi (1)Confettura gelsi bianchi (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: